Ghinea: România a plătit 420 milioane euro corecții financiare POSDRU

România a fost nevoită să plătească peste 420 milioane euro reprezentând corecții financiare aplicate din cauza neregulilor în cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

Reprezentanții Comisiei Europene și autoritățile române au avut marți o întâlnire de lucru privind situația întreruperii POSDRU și stabilirea măsurilor pe care România trebuie să le întreprindă.

“Cristian Ghinea a subliniat faptul că, până în prezent, România a fost nevoită să plătească peste 420 milioane euro reprezentând corecții financiare aplicate în cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, însă i-a asigurat pe reprezentanții Comisiei Europene că există un interes politic crescut pentru găsirea celor mai bune soluții de rezolvare a acestei probleme în vederea diminuării presiunii asupra bugetului de stat, dar și pentru finanțarea apelurilor de proiecte din cadrul Programului Operațional Capital Uman aferent perioadei 2014-2020”, se arată în comunicatul MFE.

Misiunea comună derulată de Autoritatea de Audit și Comisia Europeană a constatat un progres în ceea ce privește rata de eroare preliminară pentru aplicația transmisă în 31 decembrie 2015 la Comisia Europeană (valoare de 167,9 milioane euro). Această rată de eroare a fost de aproximativ 3%.

Potrivit MFE, în ceea ce privește sistemul de management și control pentru perioada de programare 2014-2020, în acest moment se lucrează la ‘pachetul de desemnare’, scopul fiind instituirea unui sistem de management și control pentru Programul Operațional Capital Uman fundamentat pe proceduri simplificate și fluxuri operaționale viabile atât între instituțiile care gestionează programul, cât și între aceste instituții și beneficiarii asistenței.

‘Mă aștept la proceduri simple și coerente și la eliminarea suprapunerii responsabilităților. De asemenea, voi încerca să evit unele greșeli făcute în perioada anterioară de programare și să schimb abordarea de la proces către impact și rezultate’, a spus ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.