
stirile imobiliare
Declaraţiile lui Putin, făcute în timpul unei vizite în portul Murmansk din nordul ţării, vin în contextul în care Statele Unite încearcă să faciliteze un acord de pace prin reluarea contactelor cu Rusia şi purtarea de discuţii separate cu Moscova şi Kiev.
Liderul de la Kremlin este acuzat de Ucraina şi de lideri europeni că tergiversează discuţiile de încetare a focului fără intenţii reale de a opri luptele. Invazia Rusiei în Ucraina, începută în februarie 2022, a provocat sute de mii de morţi şi răniţi, a strămutat milioane de oameni, a distrus oraşe întregi şi a generat cea mai gravă confruntare dintre Moscova şi Occident din ultimele decenii.
Propunerea unei administraţii temporare pare să vizeze una dintre principalele obiecţii exprimate de Putin în trecut – faptul că autorităţile ucrainene nu ar fi un partener legitim de negociere, întrucât preşedintele Volodimir Zelenski a rămas în funcţie după expirarea mandatului său în mai 2024.
„În principiu, desigur, ar putea fi introdusă o administraţie temporară în Ucraina, sub egida ONU, a Statelor Unite, a ţărilor europene şi a partenerilor noştri”, a declarat Putin în discuţii cu marinari din port.
„Aceasta ar avea scopul de a organiza alegeri democratice şi de a aduce la putere un guvern capabil, care să se bucure de încrederea poporului, iar apoi să începem discuţiile cu acesta despre un tratat de pace.”
Putin a lăudat eforturile administraţiei Trump de a relua discuţiile directe cu Rusia – o abordare diferită faţă de cea a predecesorului său, Joe Biden, care a evitat contactele.
„Din punctul meu de vedere, noul preşedinte al Statelor Unite doreşte sincer încheierea conflictului, din mai multe motive,” a declarat Putin, potrivit agenţiilor.
Ucraina afirmă că peste 19.500 de copii au fost duşi în Rusia sau în teritorii ocupate de ruşi, fără consimţământul familiilor sau al tutorilor.
Un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe a reacţionat la remarcile lui Putin, spunând că guvernarea în Ucraina este determinată de Constituţia ţării şi de voinţa poporului ucrainean.
Ucraina nu a emis deocamdată o reacţie oficială.
Trump a afirmat că doreşte să intermedieze o încheiere rapidă a războiului, dar o serie de discuţii purtate până acum nu au dus la o schimbare semnificativă a situaţiei de pe front.
Statele Unite au anunţat marţi semnarea unor acorduri separate cu Moscova şi Kiev privind un armistiţiu în Marea Neagră, dar Rusia a declarat ulterior că pactul va intra în vigoare doar dacă vor fi îndeplinite anumite condiţii suplimentare, inclusiv ridicarea sancţiunilor asupra unei bănci de stat. Moscova a respins anterior o propunere americană pentru un armistiţiu mai larg de 30 de zile.
Liderii europeni au anunţat, în urma unei reuniuni la Paris de joi, că vor întări armata Ucrainei pentru ca aceasta să rămână piatra de temelie a securităţii viitoare a ţării.
Articolul Putin propune o administraţie temporară în Ucraina pentru a încheia războiul apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Vladimir Putin a sugerat ca Ucraina să fie plasată sub o formă de administraţie temporară care să permită organizarea de noi alegeri şi semnarea unor acorduri-cheie pentru a ajunge la o înţelegere privind încetarea războiului, au relatat vineri agenţiile de presă ruse, potrivit Reuters.
Articolul Putin propune o administraţie temporară în Ucraina pentru a încheia războiul apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax