
stirile imobiliare
Medicii români au declarat luni, pentru Observator News, că ar fi putut salva fetița în timpul cât au fost reținuți în vamă și că vameșii au încălcat protocolul de colaborare, interzicându-le pătrunderea imediată pentru urgențe.
În accident au fost implicate trei autoturisme, două dintre ele înmatriculate în România și unul în Serbia. În urma impactului violent, trei persoane și-au pierdut viața: un cetățean sârb, un român de 30 de ani și fiica lui, o fetiță de doar 8 ani. În cele două mașini înmatriculate în România se aflau două familii din Craiova, care se întorceau de la un concurs de dans sportiv.
Mama fetiței a sunat la 112 de dincolo de graniță, iar Serviciul de Ambulanță Mehedinți a trimis două echipaje de intervenție imediat ce a fost anunțat de producerea accidentului. Salvatorii au fost, însă, opriți la graniță. Vameșii sârbi nu i-au lăsat să treacă, deoarece medicii și asistenții nu aveau pașapoartele la ei.
Fetița de opt ani tocmai obținuse locul 1 la un concurs de dans
Ambulanțelor românești li s-a permis să pătrundă în Serbia, după aproximativ o jumătate de oră, timp în care medicii le-au explicat vameșilor sârbi gravitatea accidentului și necesitatea unei intervenții urgențe. Când au ajuns la locul accidentului, fetița fusese deja declarată decedată de către personalul medical al Ambulanței din Kladovo. Fetița de opt ani tocmai câștigase locul întâi la concursul de dans.
Medicii români, care s-au aflat tot timpul în apel cu mama fetiței de opt ani, au declarat pentru Observator News că cele 28 de minute cât au fost reținuți în vama sârbească, ar fi putut face diferența între viața și moartea copilului.
„Din păcate, până am ajuns noi, echipajul de la Ambulanța Kladovo a declarat decesul fetiței de 8 ani și al tatălui ei din România. Celelalte victime erau în stare de șoc. Le-am acordat asistență medicală, dar nu a fost nevoie de transport la spital, deoarece nu aveau leziuni care să le pună viața în pericol”, a declarat medicul Cornelia Bernardi, de la SAJ Mehedinți.
„Am ajuns prea tîrziu. Vameșii sârbi au încălcat protocolul de colaborare”
Medicul român a descris situația ca fiind dramatică: „Situația a fost dramatică. Mama fetiței a apelat 112, direct către dispeceratul din România. Ne-am deplasat cu două ambulanțe și am trecut foarte repede de granița din România. Le-am explicat unde mergem. La granița din Serbia, însă, cele două ambulanțe nu au mai fost lăsate să treacă. Mi s-a cerut pașaportul. Nu l-am avut. Le-am spus că le dau CNP-ul, dar nu au vrut să ne lase. Ne-au oprit în vamă. La granița sârbească, am ajuns la ora 03.00 și am plecat la 03.28. Am ajuns la locul accidentului la 03.35.”
„Am ajuns prea târziu! Aceste 28 de minute ar fi putut face diferența. Când am ajuns, fetița era pe carosabil (deja fusese declarat decesul). Mama era în stare de șoc și îmi spunea constant: Salvați-mi fetița! Dacă nu întârziam la vamă, poate ar fi fost o șansă. Am înțeles că pe mine nu m-au lăsat să trec pentru că nu aveam actele la mine, dar cei din vama din Serbia nu i-au lăsat nici pe ceilalți colegi ai mei, din cealaltă ambulanță. Există un protocol de colaborare între România și Serbia în astfel de situații. Se pare că, în acest caz, protocolul nu a fost respectat”, a precizat medicul Cornelia Bernardi.
Articolul O fetiță de opt ani putea fi salvată dacă medicii români nu erau opriți de vameșii sârbi apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Un tragic accident a avut loc în noaptea de duminică spre luni, în Serbia, la aproximativ 10 kilometri de graniţa cu România. Trei persoane au murit, un cetățean sârb și doi români – tatăl și fiica sa în vârstă de opt ani. Vameșii sârbi au oprit ambulanțele românești să intervină timp de aproape o jumătate de oră, motivând că personalul medical nu are pașapoartele să le prezinte.
Articolul O fetiță de opt ani putea fi salvată dacă medicii români nu erau opriți de vameșii sârbi apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax