
stirile imobiliare
Capital Economics a calculat că rata efectivă a tarifelor pentru toate importurile va crește de la 2,3 % anul trecut la aproximativ 26 %, ajungând astfel la cel mai ridicat nivel din ultimii 131 de ani, odată ce se adaugă noile tarife reciproce la creșterile anterioare privind bunurile din China și la tarifele specifice pe produse pentru oțel, aluminiu și automobile.
„Făcând un pas înapoi, mesajul principal al anunțului președintelui Trump din „Ziua eliberării” a fost că tarifele SUA au fost majorate cu mai mult decât am anticipat chiar și noi. Din ziua alegerilor, ne-am construit previziunile pornind de la premisa că SUA vor impune un tarif de 60 % asupra importurilor din China și de 10 % asupra importurilor din toate celelalte țări. Aceasta ar duce rata tarifară efectivă a SUA la aproximativ 17%.
În schimb, sistemul de tarife reciproce care a fost anunțat, împreună cu tarifele suplimentare pe produse specifice care par iminente, vor duce rata tarifară efectivă a SUA la aproximativ 25 %”, preciează Capital Economics.
Conform acestui grafic de la Capital Economics, acest lucru ar duce rata efectivă a tarifelor la un nivel mai ridicat decât cel prevăzut de infamul Smoot-Hawley Tariff Act din 1930.
Legea tarifară Smoot-Hawley a fost introdusă la începutul Marii Crize, ca măsură protecționistă pentru a ajuta companiile americane. Dar, în general, se admite că această lege a agravat criza, care a urmat Marii Prăbușiri din 1929, prin slăbirea comerțului mondial.
„Istoria a arătat că războaiele comerciale sunt însoțite de suferințe economice pe termen lung. Marea Depresiune a fost exacerbată de un război tarifar internațional, comerțul mondial scăzând cu 66% între 1929 și 1933, paralizând întreprinderile americane și ducând șomajul la niveluri catastrofale”, a precizat Dr. Eric Golson, profesor asociat de economie la Universitatea din Surrey.
UBS a calculat, de asemenea, că „tariful de import mediu ponderat din SUA a revenit la nivelurile de dinainte de Primul Război Mondial”.
Ei au spus clienților:
Combinând toate tarifele, credem că tariful mediu ponderat pentru SUA a crescut la 24%, de la doar 2,5% la începutul anului, o creștere de 21,5pp și echivalentă cu o creștere de 715 miliarde de dolari în termeni de dolari.
România, afectată de tarife
România exportă anual în SUA bunuri de peste 2 miliarde de euro, având un excedent comercial de aproximativ 900 de milioane de euro. Cele mai afectate industrii vor fi cele de componente auto, echipamente electrice și tehnologii aeronautice.
Articolul Economiștii sunt în stare de șoc după anunțul lui Trump. Experți: Tarifele vor atinge cel mai ridicat nivel din ultimul secol apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Economiștii au calculat că tarifele americane vor atinge cel mai ridicat nivel din ultimul secol dacă măsurile anunțate aseară de Donald Trump vor fi puse în aplicare integral.
Articolul Economiștii sunt în stare de șoc după anunțul lui Trump. Experți: Tarifele vor atinge cel mai ridicat nivel din ultimul secol apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax