
stirile imobiliare
După anunţul făcut de Trump, un oficial de la Casa Albă i-a declarat jurnalistei Jasmine Wright de la NOTUS că Rusia „nu este pe listă pentru că sancţiunile impuse în urma războiului din Ucraina au redus deja comerţul bilateral la zero”, transmite Newsweek.
Ucraina, aflată în război, va fi afectată de o taxă vamală de 10%, iar multe alte foste republici sovietice şi state-satelit ale URSS se regăsesc, de asemenea, pe lista lui Trump.
Belarus, Cuba şi Coreea de Nord, alte ţări supuse sancţiunilor americane, nu au fost vizate de noile tarife.
Pe de altă parte, Iranul şi Siria, care se confruntă şi ele cu embargouri şi sancţiuni dure, au fost vizate miercuri de tarife suplimentare de 10%, respectiv 40%.
Rusia încearcă să elimine sancţiunile occidentale impuse în urma invaziei Ucrainei, care au afectat grav economia sa. Uniunea Europeană a descris propriile sancţiuni împotriva Rusiei drept „masive şi fără precedent”.
Începând din perioada administraţiei fostului preşedinte Joe Biden, SUA a impus o gamă largă de sancţiuni împotriva Rusiei ca răspuns la invazia Ucrainei, la ingerinţele în alegeri străine, atacurile cibernetice şi abuzurile privind drepturile omului. Aceste măsuri vizează sectoare cheie ale economiei ruseşti, inclusiv energia, finanţele, apărarea şi tehnologia. Băncile ruseşti majore au fost deconectate de la sistemul financiar global, activele oligarhilor ruşi au fost îngheţate, iar controalele la export au restricţionat accesul Rusiei la tehnologii esenţiale.
Sancţiunile vizează şi persoane apropiate preşedintelui Vladimir Putin, cu scopul de a exercita presiuni asupra Kremlinului prin izolarea elitei sale politice şi economice. În coordonare cu aliaţii din Europa şi Asia, SUA a extins sancţiunile începând cu 2022, încercând să slăbească capacitatea Rusiei de a-şi finanţa efortul de război, în paralel cu sprijinirea Ucrainei prin ajutor militar şi financiar.
Senatorii Lindsey Graham (republican, Carolina de Sud) şi Richard Blumenthal (democrat, Connecticut) sunt principalii iniţiatori ai unui proiect de lege bipartizan care ar impune noi sancţiuni primare şi secundare împotriva Rusiei şi a entităţilor care susţin agresiunea lui Putin, dacă Moscova nu participă la negocieri de pace sau subminează suveranitatea Ucrainei.
Pe fondul temerilor că administraţia Trump ar putea oferi un avantaj Moscovei în negocierile de pace, proiectul de lege, susţinut de 25 de republicani şi 25 de democraţi, demonstrează un consens politic puternic împotriva agresiunii lui Putin.
Proiectul include impunerea unor tarife vamale de 500% pe mărfurile importate din ţările care cumpără petrol, gaze, uraniu şi alte produse din Rusia.
Duminică, Trump a promis că va introduce şi „tarife secundare” pentru ţările care cumpără petrol rusesc, în cazul în care Moscova nu acceptă un acord de încetare a focului în Ucraina.
Tarifele propuse, cuprinse între 25% şi 50%, nu vizează direct Rusia, ci ar penaliza ţările care continuă să facă comerţ cu aceasta, descurajând astfel sprijinul internaţional pentru industria petrolieră rusă.
SUA nu a mai importat ţiţei din Rusia din aprilie 2022, conform datelor Agenţiei Americane pentru Informaţii în Energie (EIA).
Trump a declarat pentru emisiunea „Meet the Press” de la NBC News, duminică:
„Dacă Rusia şi cu mine nu reuşim să ajungem la un acord pentru a opri vărsarea de sânge din Ucraina şi dacă voi considera că a fost vina Rusiei… voi impune tarife secundare pe petrol, pe tot petrolul provenit din Rusia. Asta va însemna că dacă cumperi petrol din Rusia, nu vei putea face afaceri în Statele Unite”, a adăugat el într-un interviu telefonic.
„Va exista un tarif de 25% pe tot petrolul, un tarif cuprins între 25 şi 50 de puncte procentuale”, a spus Trump.
Jun Du, profesor de economie la Aston Business School, a declarat pentru Newsweek că:
„Tarifele secundare pot fi un instrument puternic împotriva Rusiei, vizând ţări terţe sau companii care redirecţionează bunuri restricţionate – cum ar fi tehnologiile cu dublă utilizare – către Rusia. Ele descurajează evitarea sancţiunilor prin intermediari, cresc costurile comerţului cu Rusia şi ajută la menţinerea regimului de sancţiuni. Sunt deosebit de relevante acum, deoarece Rusia se bazează tot mai mult pe reţele de import paralele. Acest lucru ar putea împinge Rusia să accepte intervenţia lui Trump pentru un armistiţiu în războiul din Ucraina.”
Printre ţările care ar putea fi afectate de eventualele tarife secundare impuse pentru relaţii comerciale cu Rusia se numără China şi India, dar şi Turcia şi unele state membre ale UE, inclusiv Ungaria, Slovacia şi Cehia.
Articolul Rusia nu e pe lista lui Trump. Ucraina şi aliaţi ai SUA, da apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Preşedintele Donald Trump a anunţat miercuri un plan amplu de impunere a unor tarife vamale reciproce, declarând că „ţara noastră a fost jefuită, prădată, violată şi ruinată de alte naţiuni”. Dintre cele 180 de ţări care vor fi afectate de aceste tarife de răspuns, Rusia nu se află pe listă.
Articolul Rusia nu e pe lista lui Trump. Ucraina şi aliaţi ai SUA, da apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax