
stirile imobiliare
Cercetarea, publicată în American Journal of Preventive Medicine, a constatat că fiecare creştere cu 10% a consumului de astfel de produse măreşte riscul de deces înainte de vârsta de 75 de ani cu aproximativ 3%.
Potrivit The Guardian, studiul a analizat date privind alimentaţia şi mortalitatea din opt ţări, inclusiv SUA şi Anglia, descoperind că alimentele ultraprocesate precum pâinea industrială, prăjiturile şi mâncărurile gata preparate sunt implicate în până la unul din şapte decese premature în anumite ţări.
În Anglia, aproximativ 13,8% din decesele premature sunt atribuite consumului de alimente ultraprocesate, reprezentând circa 17.781 de decese anual. Aceasta este cea mai mare proporţie dintre toate ţările analizate, urmată îndeaproape de SUA cu 13,7% (124.107 decese anuale).
Eduardo Augusto Fernandes Nilson, investigatorul principal al studiului de la Fundaţia Oswaldo Cruz din Brazilia, a explicat că nu doar conţinutul ridicat de grăsimi, sare şi zahăr dăunează sănătăţii, ci şi aditivii precum îndulcitorii şi aromele artificiale.
„Am estimat mai întâi o asociere liniară între ponderea alimentară a alimentelor ultraprocesate şi mortalitatea din toate cauzele, astfel încât fiecare creştere cu 10% a participării alimentelor ultraprocesate în dietă creşte riscul de deces din toate cauzele cu 3%”, a declarat Nilson.
Ratele de deces sunt cele mai ridicate în ţările unde populaţia obţine cele mai mari cantităţi din energia totală din consumul de alimente ultraprocesate. În Anglia, această proporţie este de 53,4%, conform Sondajului Naţional privind Dieta şi Nutriţia din 2018-19, dar este chiar mai mare în SUA – 54,5%.
Studiul arată că, deşi povara problemelor de sănătate cauzate de alimentele ultraprocesate este cea mai mare în ţările cu venituri ridicate, aceasta este în creştere şi în naţiunile cu venituri mici şi medii.
Autorii îndeamnă guvernele din întreaga lume să introducă măsuri ferme pentru a aborda consumul de alimente ultraprocesate, inclusiv reglementarea mai strictă a marketingului alimentar şi a vânzării de alimente în şcoli şi locuri de muncă, precum şi taxe pe produsele ultraprocesate pentru a reduce vânzările.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate şi Asistenţă Socială din Marea Britanie a declarat: „Am luat deja măsuri pentru a pune capăt reclamelor la junk food adresate copiilor, atât la TV, cât şi online, şi am acordat autorităţilor locale competenţe sporite de a bloca cererile pentru noi restaurante fast-food în apropierea şcolilor. De asemenea, comandăm cercetări pentru a îmbunătăţi dovezile privind impactul alimentelor ultraprocesate asupra sănătăţii”.
Articolul Studiu internaţional: Alimentele ultraprocesate cresc riscul de deces prematur apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Persoanele care consumă cantităţi mari de alimente ultraprocesate prezintă un risc crescut de deces prematur, arată un nou studiu internaţional.
Articolul Studiu internaţional: Alimentele ultraprocesate cresc riscul de deces prematur apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax