
stirile imobiliare
La cele două tururi ale alegerilor prezidențiale, din 4 și 18 mai 2025, alegătorii își pot exercita dreptul de vot în baza unui act de identitate valabil în ziua votării, dintre următoarele documente care le atestă identitatea:
cartea de identitate
cartea electronică de identitate
cartea de identitate provizorie
buletinul de identitate
pașaportul diplomatic
pașaportul diplomatic electronic
pașaportul de serviciu
pașaportul de serviciu electronic
carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.
Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
La intrarea în sala de vot, alegătorul își va prezenta actul de identitate operatorilor de calculator, care preiau și introduc datele personale ale acestuia în SIMPV. Aplicația semnalează dacă alegătorul s-a mai prezentat la vot într-o altă secție.
BEC a rezolvat problema lipsei domiciliului de pe cărțile electronice de identitate
Ținând cont de faptul că de pe noile cărţi electronice de identitate a fost eliminată menţiunea referitoare la adresa de domiciliu, în cazul persoanelor care îşi vor exercita dreptul de vot în baza cărţii electronice de identitate la o secţie de votare unde sunt înscrişi în lista electorală suplimentară, membrii biroului electoral al secţiei de votare se află în imposibilitatea de a completa cu informaţii probate de un înscris oficial rubrica destinată domiciliului alegătorului din respectiva listă electorală.
BEC a rezolvat această situație cu sprijinul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS). Pentru identificarea corectă a adresei de domiciliu a alegătorului, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va apela Centrul de suport tehnic asigurat de STS, de unde va fi redirecţionat către Direcţia generală pentru evidenţa persoanelor, care îi va comunica informaţiile privind domiciliul alegătorului, necesare completării corecte a listei electorale suplimentare.
Nu încerca să votezi cu actul de identitate al altei persoane!
Candidații, membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare și oricare alegător au dreptul să conteste identitatea persoanei care se prezintă la vot, prin orice mijloc de comunicare. În acest caz, identitatea se stabilește de președintele biroului electoral al secției de votare prin orice mijloace legale.
Dacă se demonstrează că este întemeiată contestația, alegătorul contestat va fi oprit de la votare, iar situația va fi sesizată autorităților publice competente. Utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Au dreptul să voteze cetăţenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv.
Nu au dreptul de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.
Articolul Alegeri prezidențiale 2025. Care este actul de identitate cu care putem vota la alegerile prezidențiale? apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Duminică, 4 mai 2025, are loc primul tur al alegerilor prezidențiale.
Articolul Alegeri prezidențiale 2025. Care este actul de identitate cu care putem vota la alegerile prezidențiale? apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax