
stirile imobiliare
Oamenii de ştiinţă cred că elemente mai uşoare, precum hidrogenul şi heliul, şi chiar o cantitate mică de litiu, au existat probabil la început, după ce big bangul a creat universul în urmă cu 13,8 miliarde de ani.
Ulterior, stelele care au explodat au eliberat elemente mai grele, precum fierul, care au fost încorporate în stelele şi planetele nou-născute. Dar distribuţia aurului, care este mai greu decât fierul, în univers a reprezentat un mister pentru astrofizicieni.
„Este o întrebare destul de fundamentală în ceea ce priveşte originea materiei complexe în univers”, a declarat Anirudh Patel, autorul principal al studiului publicat marţi în The Astrophysical Journal Letters şi doctorand în fizică la Universitatea Columbia din New York. „Este un puzzle distractiv care nu a fost rezolvat”, a adăugat el.
Anterior, producţia cosmică de aur a fost legată doar de coliziunile stelelor neutronice.
Astronomii au observat o coliziune între două stele neutronice în 2017. Ciocnirea cataclismică a eliberat unde gravitaţionale în spaţiu-timp, precum şi lumină de la o explozie de raze gamma. Evenimentul, cunoscut sub numele de kilonova, a creat, de asemenea, elemente grele precum aurul, platina şi plumbul. Kilonovele au fost comparate cu „fabricile” de aur din spaţiu.
Cercetătorii au găsit dovezi care sugerează că un magnetar (un tip de stea neutronică cu un câmp magnetic extrem de puternic) eliberează material în timpul unei erupţii gigantice. Este probabil ca erupţiile să încălzească şi să ejecteze materialul din crustă la viteze mari, conform cercetărilor recente.
Cercetătorii cred că erupţiile gigantice magnetar ar putea fi responsabile pentru până la 10% din elementele mai grele decât fierul din galaxia Calea Lactee, dar o misiune viitoare ar putea oferi o estimare mai precisă, a spus Patel.
Articolul Oamenii de ştiinţă susţin că au găsit o altă sursă de aur în cosmos apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Astronomii încearcă de zeci de ani să determine originea cosmică a celor mai grele elemente, precum aurul. Un nou studiu bazat pe un semnal descoperit în arhiva datelor misiunilor spaţiale ar putea arăta un potenţial indiciu, potrivit CNN.
Articolul Oamenii de ştiinţă susţin că au găsit o altă sursă de aur în cosmos apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax