
stirile imobiliare
Într-un comunicat publicat miercuri, Comisia Europeană a declarat că politica României încalcă regulile Uniunii Europene privind formarea liberă a prețurilor la gazele en-gros, întrucât măsura luată de statul român obligă firmele să vândă o parte din producția lor la un preț fix pe piața en-gros: „Prețurile reglementate la nivelul pieței en-gros la scară europeană distorsionează semnalele de preț și funcționarea eficientă a pieței”, se spune în comunicat, potrivit Reuters.
Avizul motivat adresat României, în care se solicită eliminarea plafonării prețurilor la gaze, este cea de-a doua etapă a procedurii de infringement, inițiată împotriva statului român în octombrie 2024. România are la dispoziție două luni să răspundă avertismentului și să ia măsurile necesare.
Statul român poate fi sancționat dacă nu se conformează cerințelor Comisiei Europene
Dacă statul român nu se conformează cerințelor, litigiul urmează să fie supus Curții de Justiție a Uniunii Europene, care poate impune sancțiuni financiare. Sancțiunile pot include amenzi și penalități financiare zilnice, pentru fiecare zi de întârziere în conformare.
În România, facturile la gaz și energie electrică pentru gospodării, micile afaceri și instituțiile publice au fost plafonate la anumite niveluri de consum lunar încă din luna noiembrie a anului 2021, iar furnizorii sunt compensați pentru diferență.
În luna februarie, fostul guvern a extins plafonarea prețurilor la gaze pentru încă un an și a prelungit limitele la prețul energiei electrice până în iunie, pentru a ține sub control facturile consumatorilor.România își acoperă aproape integral consumul intern de gaze, din producția proprie, realizată de companii precum OMV Petrom, Romgaz, controlată de stat, și producătorul offshore Black Sea Oil & Gas.
România, printre țările cu cele mai reduse costuri ale gazelor pentru consum casnic
Între timp, România are un guvern interimar care nu poate lua decizii de politică publică. Președintele ce urmează să fie ales în 18 mai va numi un nou prim-ministru.
Datele Eurostat, departamentul de statistică al UE, arată că, în a doua jumătate a anului 2024, prețurile la gazele naturale pentru consumul casnic au crescut pentru prima dată după criza energetică din 2022.
Suedia a înregistrat cele mai mari prețuri la gazele naturale pentru consumul casnic, 18,93 euro pentru 100 kWh, urmată de Olanda, cu 16,71 euro și Italia, cu 15,86 euro.
La polul opus, cele mai mici prețuri au fost raportate de Ungaria, cu 3,20 euro pentru 100 kWh, Croația, cu 4,60 euro, și România, cu un preț de 5,40 euro pentru 100 kWh, care o plasează printre statele membre cu cele mai reduse costuri ale gazelor destinate gospodăriilor.
Prețurile en-gros ale gazelor pe piața europeană au început să crească în 2021, după ce Rusia a limitat livrările. În anul următor, după invazia Ucrainei din februarie, Moscova a redus și mai mult aprovizionarea, iar prețurile globale au explodat la noi maxime istorice.
Articolul Uniunea Europeană a avertizat România să elimine plafonul impus prețul gazelor apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Comisia Europeană a avertizat miercuri România să elimine plafonul impus pentru prețurile gazelor, altfel ar putea înfrunta acțiuni legale din cauza acestei politici, pe care executivul Uniunii Europene o consideră drept încălcare a regulilor pieței energetice din blocul comunitar. Statul român are la dispoziție două luni pentru a răspunde avertismentului și a lua măsurile necesare, a relatat miercuri Reuters.
Articolul Uniunea Europeană a avertizat România să elimine plafonul impus prețul gazelor apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax