Skanska va introduce WELL Building Standard™ (WELL) pe piața din Europa Centrală și de Est, o evoluție importantă a principiilor de dezvoltare a spațiilor și clădirilor de business. Completând certificările de mediu ca LEED sau BREAM, WELL este cel mai important standard pentru clădiri axat pe îmbunătățirea sănătății și confortului ocupanților prin atributele mediului construit. Proiectul Spark, în Polonia, e primul din regiune ce intenționează obținerea Certificării WELL în Polonia fiind urmat de România, Republica Cehă și Ungaria.
Certificarea WELL este un sistem bazat pe performanță care presupune măsurarea, certificarea și monitorizarea caracteristicilor mediului construit care au o influență asupra sănătății și confortului ocupanților. Se iau în calcul calitatea aerului si a apei din clădire, accesul la lumina naturală, prezența plantelor și a vegetației, dar se pune accent și pe confortul personal, accesul la alimente sănătoase și influența pe care o au clădirile asupra corpului uman. Clădirile de birouri care vor obține această certificare pot oferi beneficii suplimentare angajaților, spre exemplu locuri pentru activități sportive sau accesul la propriile grădini.
Raportul “Cum să creezi un spațiu de lucru adecvat pentru viitor” realizat de JLL US subliniază faptul că până la 96% din cele 6.500 de organizații chestionate au introdus elemente de „well-being” la locul de muncă şi până la trei sferturi din ele intenționează să extindă această ofertă în următorii 2 ani, ca rezultat al productivității îmbunătățite observate în rândul angajaților.
„Pentru noi, aceasta este o decizie majoră și reprezintă încă un pas către locuri de muncă durabile, care se concentrează pe nevoile și confortul angajaților. În 2009, am fost primul dezvoltator din CEE care a luat decizia de a implementa sistemul de certificare LEED în toate proiectele sale, şi am convins atât chiriașii și investitorii, cât și întreaga piață de construcții, de beneficiile clădirilor verzi. Suntem siguri că și de data aceasta lucrurile vor sta la fel. În condițiile în care LEED a devenit un standard al pieței, facem din nou un pas înainte și ne dedicăm unei noi inițiative de sustenabilitate. WELL este un concept și o direcție inovatoare pe piața Europei Centrale şi de Est, care ne va permite să ne axăm şi mai mult pe crearea unor spații de lucru prietenoase și sănătoase” – declară Katarzyna Zawodna, președinte în cadrul Skanska Commercial Development Europe.
În România, inițiativa Skanska se traduce prin tehnologiile și caracteristicile integrate în proiectul Campus 6, din zona Politehnica. Proiectul, a cărui construcție a început deja, va oferi peste 81.000 de metri pătrați de spațiu de birouri și 1100 de locuri de parcare sub și supraterane. Prima fază se află deja în construcție și va fi livrată în Q3 2018.
„Unul din obiectivele principale ale Skanska este de a crea spații de lucru inovatoare, pregătite pentru viitor, iar unul din elementele cheie ale acestei misiuni este omul. Putem avea cele mai îndrăznețe linii de design și cea mai nouă tehnologie, dar principala funcție a unei clădiri este să ofere valoare vieții de zi cu zi a celor pe care îi găzduiește. De aceea, pentru Campus 6 am dezvoltat conceptul pornind de la lucrurile esențiale – cum ar fi aerul, lumina, spațiul sau comunitatea” – a declarat Aurelia Luca, Country Director Skanska Property România.
Campus 6 vine cu o serie de inovații pe piața clădirilor de birouri din România, cum ar fi sistemul HVAC avansat ce menține în parametri optimi interiori mediul clădirilor proiectului, sistemele de monitorizare și control a calității apei sau prezența unui spațiu verde generos și deschis, menit să încurajeze socialul și interacțiunea atât pentru ocupanți cât și pentru comunitate.
În plus față de serviciile oferite de complex, Campus 6 va avea în premieră pentru România propria pistă de alergare, amenajată pe acoperiș, oferind spațiu pentru exercițiu fizic și o priveliște unică asupra zonei.
Conceptul arhitectural în sine reflectă intenția Skanska de a asigura spații de muncă pregătite pentru viitor ce contribuie nu doar la eficiența echipelor ci și la starea de bine a ocupanților – înălțimea etajelor e cea optimă pentru dimensiunile fiecărui spațiu iar aranjamentul lor asigură deschideri largi și accesul universal la lumina naturală.
WELL Building Standard™ (WELL) este cel mai important standard care acordă atenție influenței pe care o au asupra noastră spațiile în care lucrăm, locuim și ne relaxam. Pentru a obține certificarea, deținătorul proprietății trebuie să înscrie documentația clădirii, să treacă de testări riguroase și de o evaluare finală realizată de Green Business Certification Inc. (GBCI). GBCI este organizația de certificare terță-parte pentru WELL, ce evaluează dacă standardele de calitate WELL sunt atinse în zone cum ar fi calitatea aerului sau a apei. Standardul este administrat de International WELL Building Institute™ (IWBI™) iar evaluarea se repetă odată la trei ani pentru menținerea certificării.
Informații suplimentare despre Certificarea WELL:
• Certificarea WELL analizează șapte criterii: aer, apă, lumină, alimentație, fitness, minte și confort.
• Standardul pentru clădiri WELL a fost introdus pentru prima dată în S.U.A. în 2014.
• WELL are la bază o serie de cercetări de sănătate care analizează legătura dintre clădirile in care ne petrecem o mare majoritate din timp și sănătatea și starea noastră de bine.
• În București, Skanska intenționează ca proiectul Campus 6 să fie prima clădire din România certificată WELL, pe lângă certificarea LEED Gold
Avantaje nelimitate
Beneficiile pe care le au angajații din clădirile de birouri proiectate după principii de dezvoltare sustenabilă au fost deja documentate de rapoartele realizate de JLL US. Acustica îmbunătățită a spațiului din birouri poate îmbunătăți memoria cu 66%, calitatea superioară a aerului poate reduce cu 35% perioadele de concediu medical în rândul angajaților, în timp ce accesul la lumina naturală, la vegetație și la imagini plăcute pot adăuga cu până la 46 de minute mai mult somn în timpul nopții. Raportul “Consumul de energie în clădirile de birouri” realizat de Skanska, Go4Energy și Cushman & Wakefield indică faptul că, datorită utilizării adecvate, proiectele dezvoltate în conformitate cu principiile clădirilor sustenabile sunt caracterizate printr-o eficiență energetică mai mare, cu păstrarea unui mediu de lucru confortabil. Analizele au confirmat că economiile de energie ar putea fi de până la 32%, indicând beneficiile soluțiilor adecvate implementate în timpul etapelor de proiectare și dezvoltare . O astfel de abordare nuanțată a dezvoltării clădirilor poate ajuta și la reducerea costurilor financiare pentru locatar, precum și la experiențe pozitive la locul de muncă, la creșterea eficienței și la o bunăstare sporită a ocupanților spațiului de birouri.
Skanska România
Skanska România este un dezvoltator și constructor de clădiri ecologice de birouri destinate creării unor medii favorabile creșterii economice și stimulării afacerilor. Compania și-a început activitatea în România în anul 2011 și face parte din Grupul Skanska, lider mondial în dezvoltare imobiliară și construcții. Proiectele Skanska România oferă spații de birouri realizate la cele mai înalte standarde de calitate în locații cheie care asigură atât succesul cât și satisfacția clienților și a investitorilor. Toate proiectele dezvoltate de Skanska România vor parcurge procesul de certificare LEED pentru a confirma respectarea principiilor dezvoltării sustenabile, ale eficienței energetice optime și ale asigurării unui mediu de lucru superior.
Grupul Skanska
Facem parte din Grupul Skanska, fondat în anul 1887. Grupul este una dintre cele mai mari companii ce furnizează servicii de construcţii şi dezvoltare din lume, având în prezent 41.000 de specialişti angajaţi în Europa şi S.U.A.. Construim în conformitate cu principiile de dezvoltare sustenabilă, punând accent pe nevoile viitoare ale comunităţilor în care operăm. Ne axăm pe modul în care proiectele noastre vor influenţa vieţile oamenilor şi dezvoltarea ţării pe termen lung. Participăm la unele dintre cele mai inovatoare construcţii şi lucrăm în prezent cu 10.000 de proiecte în întreaga lume. Veniturile companiei Skanska au totalizat în 2016 aproximativ 16 miliarde euro, iar profitul operaţional a fost de 866 milioane euro. Sediul companiei se află la Stockholm, Suedia. Skanska este listată la Bursa de Valori din Stockholm din 1965. Standardele de lucru ale Skanska sunt descrise în “Codul de Conduită”. Pe fiecare piaţă, ne desfăşurăm activitatea conform unor valori comune: preţuim viaţa, ne comportăm etic şi transparent, suntem mai buni în echipă şi suntem dedicaţi clienţilor noştri. În Polonia, Skanska are aproape 7.000 de specialişti angajaţi în 3 unităţi operaţionale: Skanska S.A., Skanska Property Poland, Skanska Residential Development Poland.