
stirile imobiliare
Actrița Ioana Pavelescu va fi premiată cu Premiul pentru întreaga carieră la Gala Gopo 2025, ediția a 19-a. Ea este fiica actriței Corina Constantinescu, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1972 și și-a început apoi parcursul culminant în lumea cinematografiei, prin interpretarea rolurilor care au făcut-o cunoscută la nivel național.
Cariera cinematografică a Ioanei Pavelescu a început în 1969, cu rolul din „Pantoful Cenușăresei”, ultimul film regizat de Jean Georgescu. Consacrarea sa a venit în 1976, odată cu interpretarea personajului Rusanda în „Osânda”, film regizat de Sergiu Nicolaescu, unde a jucat alături de Amza Pellea și Gheorghe Dinică.
Încă de la acea vreme, talentul și profesionalismul Ioanei Pavelescu erau recunoscute de critica de specialitate. Magda Mihăilescu a scris despre Pavelescu în Revista Cinema (1982), lăudând capacitățile actriței de a se adapta la orice rol cu brio și de a se transpune întru-totul în personajele pe care le juca:
„Când o distribuia în «Osânda», Sergiu Nicolaescu ştia exact că pe umerii acestei fete fragile pot fi lăsate poveri tragice. Că i se poate încredinţa jocul umbrelor şi al luminilor, al temerilor şi al curajului, al vorbelor scormonitoare sau chiar insinuante, momeală şi capcană, al urii care nu trebuie să posomorească un obraz de femeie şi al graţiei care însă nici ea nu trebuie să-l transfigureze până la a-l face suspect“, scria Magda Mihăilescu în Revista Cinema, 1982.
Colaborarea cu Nicolaescu a continuat în numeroase producții, printre care serialul istoric „Războiul independenței” (1977), drama „Întâlnirea” (1982), „Viraj periculos” (1982) și filmele istorice „Mircea” (1989) și „Punctul Zero” (1996).
Ioana Pavelescu a colaborat și cu regizorul Alexandru Tatos, care i-a oferit rolul principal în „Rătăcire” (1978), alături de Dan Nuțu. Pavelescu a continuat să colaboreze cu acesta și în „Întunecare” (1986). Filmografia sa cuprinde, de asemenea, producții precum „Cumpăna” (1979), „Trandafirul galben” (1982), „Misterele Bucureștiului” (1983) și „Polul Sud” (1993).
Filmografia Ioanei Pavelescu a continuat și pe plan internațional. După ce s-a mutat în Statele Unite ale Americii, la începutul anilor 1990, Pavelescu și-a continuat cariera în teatru și film. A uimit prin rolurile importante pe care le-a avut în producțiile străine „Method” (2004) și „Weapon” (2011).
Revenind în România în 2003, a apărut în filme precum „Puzzle” (2013) – pentru care a primit premiul pentru rol principal feminin la New York City Independent Film Festival – și „Palatul pionierilor” (2015).
Deși a excelat în cinematografie, Ioana Pavelescu nu a abandonat niciodată teatrul. A debut în teatru ca actriță la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, iar în 1975 s-a alăturat Teatrului Mic din București. De-a lungul anilor, a jucat la Teatrul Bulandra, Teatrul Național și alte instituții de prestigiu.
Unul dintre cele mai marcante roluri teatrale a fost cel din „Zelda”, adaptare după „The Last Flapper” de William Luce, spectacol jucat atât în România, cât și în străinătate.
Gala Premiilor Gopo 2025 va avea loc pe 29 aprilie și va fi transmisă în direct pe premiilegopo.ro.
Articolul Actrița Ioana Pavelescu este premiată cu Premiul pentru întreaga carieră la Gala Gopo 2025 apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
În cadrul celei de-a 19-a ediții a Galei Gopo 2025, actrița Ioana Pavelescu va primi Premiul pentru întreaga carieră. Gala Gopo va avea loc pe 29 aprilie și celebrează personalitățile importante din cinematografia românească, cu sprijinul Asociației pentru Promovarea Filmului Românesc.
Articolul Actrița Ioana Pavelescu este premiată cu Premiul pentru întreaga carieră la Gala Gopo 2025 apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax