
stirile imobiliare
Raportul pe finanţarea campaniei electorale pe platformele social media este realizat pentru perioada 5-11 aprilie de Expert Forum. Analiza nu include date la zi întrucât acestea nu sunt publicate sub această formă de platforme, existând o diferenţă de câteva zile.
EFOR a analizat cheltuielile realizate de partidele politice, persoanele afiliate acestora şi candidaţii independenţi prin serviciile Meta (Facebook, Instagram) şi Google (Google, Youtube), pe baza datelor furnizate de platforma parteneră Who Targets Me.
În cazul politicienilor care candidează independent sau susţinuţi de o coaliţie s-a decis să fi4e reprezentate datele separat pentru coerenţă. De exemplu, Crin Antonescu e susţinut de trei partide şi şi-a anunţat demisia din PNL la începutul lunii martie. Oricum, disclaimerul pentru paginile Facebook este legat de alianţă, şi nu de un partid anume – deci nu se poate şti cine exact a plătit. De asemenea, Victor Ponta a fost exclus din PSD pe 12 martie, deci nu poate fi asociat direct cu un partid.
Au fost înregistrate cheltuieli de 1,1 milioane de lei pe Meta. Prin comparaţie, în primele trei luni ale anului s-au cheltuit 4,6 milioane de lei.
Valoarea este comparabilă cu cea dedicată cheltuielilor realizate prin serviciile Meta la alegerile din noiembrie 2024 – o diferenţă importantă fiind că la aceste alegeri cheltuielile cele mai importante sunt realizate de candidaţi independenţi şi nu numai de către partide.
Paginile candidaţilor Victor Ponta, Nicuşor Dan şi Crin Antonescu au cheltuit 67% din bani – adică 797 mii de lei. Pe lângă această valoare, pentru Crin Antonescu se adaugă reclamele promovate de alte partide.
Deşi în prima săptămână de campanie s-au cheltuit 11,5 milioane pentru cheltuieli pentru producţia şi difuzarea materialelor publicitare politice/materialelor de propagandă electorală online, se poate observa că fondurile care au fost investite în promovare online sunt relativ reduse. Se poate deduce că o parte semnificativă din cheltuieli este dedicată serviciilor de consultanţă, precum şi serviciilor de promovare online prin alte canale.
Cele mai multe reclame au fost plătite de pagini AUR sau afiliate indirect/care promovează AUR – peste 384, UDMR – 213, PNL – 106 sau PSD – 100. Situaţia pentru paginile oficiale ale candidaţilor este următoarea: Nicuşor Dan a plătit 35 de reclame, Crin Antonescu – 41, iar Victor Ponta – 33.
Cu toate acestea, paginile cele mai active ca număr de reclame sunt legate de AUR (de exemplu Oameni de AUR) sau de UDMR (pagina partidului sau pagina preşedintelui Kelemen Hunor).
Trei dintre conturile despre care EFOR a scris în analiza anterioară, legată de cheltuielile din precampanie nu mai sunt active sau au fost şterse. Două dintre ele, asociate AUR, sunt Oameni de Aur (11,417 lei pentru 168 de reclame) şi Oastea de AUR (1,604 pentru 17 reclame). De asemenea, a fost ştearsă pagina România pe primul loc, care promova campanii negative împotriva candidaţilor Nicuşor Dan, George Simion şi Crin Antonescu, respectiv postări pozitive în favoarea lui Victor Ponta; acesta din urmă nu şi-a asumat-o.
Dinamica conturilor arată o creştere a cheltuielilor pentru conturile lui Crin Antonescu, Victor Ponta şi Nicuşor Dan în ultimele zile.
Pagini neasumate, care fac reclamă negativă
Din analiza datelor de pe platforma de transparenţă Facebook Ad Library s-a constatat că mai multe conturi au promovat reclame în perioada 6 aprilie – 12 aprilie 2025 care au însumat 150 mii de lei. Acestea au promovat materiale de acelaşi tip şi în perioada anterioară începerii campaniei electorale. Conturile au promovat reclame plătite ce ar putea fi încadrate în definiţia publicităţii politice, după data de 4 aprilie, cu posibila încălcare a legislaţiei în vigoare privind publicitatea politică şi finanţarea campaniei electorale. Materialele nu sunt marcate conform OUG 1/2025 sau Legii 334/2006. Reclamele plătite neasumate denigrează candidaţii Nicuşor Dan (cea mai mare parte), Crin Antonescu şi George Simion.
EFOR a sesizat AEP cu privire la cheltuielile realizate de aceste pagini. În urma unei sesizări depuse de Expert Forum cu privire la aceste pagini, BEC a emis Deciziile 213/09.04.2025 şi 217/09.04.2025, din care rezultă că o parte din materialele publicate se încadrează în definiţia publicităţii politice şi a dispus eliminarea acestora. Solicitarea a fost reluată pe 16 aprilie.
În prima săptămână de campanie prin serviciile plătite oferite Google s-au cheltuit aproape 97 de mii de lei. Cel mai mult au cheltuit paginile asociate cu UDMR şi PSD (câte un sfert) – inclusiv Crin Antonescu- , Nicuşor Dan şi USR.
Articolul Avem cifrele! Câte reclame au platit candidații la prezidențiale? apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Cele mai multe reclame au fost plătite de pagini AUR sau afiliate indirect/care promovează AUR – peste 384, UDMR – 213, PNL – 106 sau PSD – 100. Situaţia pentru paginile oficiale de Meta ale candidaţilor este următoarea: Nicuşor Dan a plătit 35 de reclame, Crin Antonescu – 41, iar Victor Ponta – 33.
Articolul Avem cifrele! Câte reclame au platit candidații la prezidențiale? apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax