
stirile imobiliare
Potrivit martorilor, statuia era deja desprinsă parțial, iar în momentul în care muncitorul a îndepărtat o prelată de protecție, aceasta a antrenat și ornamentul, care s-a prăbușit de la o înălțime de aproximativ 5 metri. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.
„Este păcat ce s-a întâmplat, dar nu sunt victime umane. Se va restaura și va arăta chiar mai bine decât înainte”, a declarat Claudiu Ilaş, managerul Muzeului Național al Banatului. Cavalerul spart se află acum în Sala de Marmură, unde specialiștii urmează să stabilească modalitatea de restaurare.
„E un ornament valoros, o emblemă a Timișoarei, aflat acolo din totdeauna. A fost o neglijență, o lipsă de atenție”, a spus Sorin Predescu de la Direcția de Cultură Timiș.
Incidentul a provocat reacții puternice atât în rândul turiștilor, cât și al localnicilor. Unii spun că se așteptau la restaurări, nu la distrugeri. „A dispărut prelata, au dispărut muncitorii și a dispărut și cavalerul”, a spus ironic un trecător.
În urma acestui incident, autoritățile au trimis o nouă echipă de muncitori pentru a verifica dacă statuia rămasă pe fațadă este bine ancorată. Între timp, două asocieri de firme s-au înscris la licitația pentru restaurarea Castelului Huniade, un proiect așteptat de aproape 20 de ani.
Articolul Cavalerul medieval de pe fațada Castelului Huniade, distrus de un muncitor neatent apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Un incident grav a avut loc la Castelul Huniade din Timișoara, cel mai vechi edificiu al orașului, construit în secolul al XIV-lea, unde o statuie valoroasă a fost distrusă din neglijența unui muncitor. Cavalerul medieval, un ornament de secol XIX care împodobea intrarea principală, a fost făcut țăndări în timpul lucrărilor pregătitoare pentru restaurarea fațadei.
Articolul Cavalerul medieval de pe fațada Castelului Huniade, distrus de un muncitor neatent apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax