
stirile imobiliare
Un nou studiu publicat în revista Cell arată că actualul cartof ar putea proveni dintr-un eveniment de hibridizare între roșii sălbatice și o plantă asemănătoare cartofului, acum dispărută, numită Etuberosum, potrivit Smithsonian Magazine.
Această încrucișare s-ar fi produs în urmă cu aproximativ nouă milioane de ani în Munții Anzi, permițând dezvoltarea tuberculilor, trăsătura definitorie a cartofului.
Urme genetice din trecut
Cercetătorii au analizat genomurile cartofilor și roșiilor, atât sălbatice cât și cultivate, precum și ale strămoșilor acestora. Au descoperit că nici roșiile timpurii, nici Etuberosum nu puteau forma tuberculi de unele singure.
Însă, combinate, genele lor au permis dezvoltarea tuberculilor: gena SP6A de la roșii a activat creșterea tuberculilor, iar gena IT1 de la Etuberosum a format tulpinile subterane.
Această hibridizare a coincis cu ridicarea rapidă a Munților Anzi, un mediu dur care a favorizat reziliența noului cartof. Tuberculii au oferit un avantaj evolutiv major – reproducerea fără polenizatori și supraviețuirea în climate dificile – declanșând o diversificare rapidă a speciei.
Implicații pentru agricultura modernă
Înțelegerea acestei fuziuni antice deschide noi posibilități pentru inovația agricolă.
Oamenii de știință speră să obțină soiuri de cartofi mai rezistenți, capabili să suporte seceta, bolile și dăunătorii.
După cum spune autorul studiului, Sanwen Huang: „Data viitoare când mâncați cartofi, mulțumiți-i unei roșii.”
Articolul Cercetătorii au descoperit ce legumă a stat la originea cartofului apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Cercetări recente sugerează că modernul cartof a evoluat dintr-un hibrid între roșii sălbatice și plante Etuberosum, acum nouă milioane de ani, în Anzi.
Articolul Cercetătorii au descoperit ce legumă a stat la originea cartofului apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax