
stirile imobiliare
Născut în Italia dintr-o familie creștină evlavioasă, fiu al lui Chintian, Leon a fost format din tinerețe în înțelepciune, credință și slujire. Viața sa spirituală a început în slujba Bisericii ca arhidiacon al Papei Sixt al III-lea, iar după moartea acestuia, a fost ales aproape în unanimitate de cler și credincioși ca episcop al Romei, în anul 440, primind numele de Papa Leon I, scrie Doxologia.
Ca papă, Sfântul Leon a devenit un simbol al dăruirii pastorale. A condus Biserica cu înțelepciune și curaj, fiind gata să-și dea viața pentru turma sa. Un moment memorabil al pontificatului său a fost întâlnirea dramatică cu Atilla, regele hunilor, supranumit „biciul lui Dumnezeu”. În fața amenințării iminente asupra Romei, Leon nu a ales calea războiului, ci pe cea a credinței și diplomației. A mers personal în întâmpinarea lui Atilla, înarmându-se doar cu rugăciune și cuvânt. Legenda spune că, în acel moment, Atilla ar fi văzut însoțindu-l pe papă pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, cu săbii în mână, pregătiți să-l pedepsească, motiv pentru care tiranul s-a retras fără să atace Roma.
CITEȘTE ȘI: Robert Prevost este noul papă. Primul suveran pontif american și-a luat numele Leon al XIV-lea
Dar contribuția lui Leon nu s-a limitat la apărarea orașului. În plină criză teologică, când ereziile amenințau unitatea Bisericii, Leon a devenit un stâlp al ortodoxiei creștine. El a luptat cu fermitate împotriva învățăturilor greșite ale lui Eutihie și Dioscor, care negau dubla natură – divină și umană – a lui Hristos. Răspunsul său teologic, formulat într-o scrisoare doctrinară cunoscută sub numele de „Tome of Leo”, a fost citit și aclamat la Sinodul Ecumenic de la Calcedon (451), unul dintre cele mai importante din istoria Bisericii. La auzul ei, părinții sinodului au exclamat: „Petru a vorbit prin gura lui Leon!”
Temut de vrăjmașii văzuți și nevăzuți
Apropiații săi spuneau despre el că nu era iubit doar de credincioși, ci temut chiar și de vrăjmașii văzuți și nevăzuți. Un om al rugăciunii, Leon s-a retras adesea lângă mormântul Sfântului Petru, postind și cerând iertare pentru greșelile sale. Tradiția relatează că, înainte de moarte, i s-a arătat însuși Apostolul Petru, confirmând că i-au fost iertate păcatele, cu excepția celor legate de hirotoniile făcute, pentru care va da socoteală.
Sfântul Leon a trecut la cele veșnice la o vârstă înaintată, dar moștenirea sa a rămas vie: apărător al adevărului, arhitect al unității creștine și simbol al curajului episcopal. Biserica îl cinstește nu doar ca papă, ci ca sfânt și doctor al Bisericii, un titlu rezervat celor care au modelat profund teologia și viața creștină.
Astăzi, în fața provocărilor moderne, exemplul său rămâne actual: credința, fermitatea și curajul pot schimba chiar și cursul istoriei.
Articolul Cine este Sfântul Leon cel Mare, numele sfântului ales de noul papă american apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Sfântul Leon cel Mare a fost episcop al Romei și una dintre cele mai influente figuri ale Bisericii din secolul al V-lea.
Articolul Cine este Sfântul Leon cel Mare, numele sfântului ales de noul papă american apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax