
stirile imobiliare
La un curs mediu de 5,25 lei, în sectorul imobiliare, chiria pentru un apartament de 2 camere în București, listată la 500 euro/lună, a crescut de la aprox. 2.475 lei la 2.625 lei, cu o diferență lunară de 150 lei și de 1800 de lei la 12 luni, dacă euro s-ar opri la ultima sa cotație.
Achiziția unui apartament cu un preț de 120.000 euro valorează acum cu peste 18.000 lei mai mult, doar din cauza variației oficiale de curs.
Abonamentele și serviciile de streaming, IT sau de cloud, toate calculate la cursul euro, suferă, de asemenea, modificări esențiale. Un exemplu este Spotify Premium, care costă acum aproape 40 lei/lună față de 38 anterior, la fel un abonament Netflix Premium, a cărui valoare a crescut cu mai mult de 2 lei. Găzduirea Google și alte contracte facturate în euro, precum cele ale operatorilor de telefonie mobilă, au devenit, de asemenea, mai scumpe, afectând cetățenii simpli, firmele și freelancerii.
În cazul zborurilor internaționale, un bilet low-cost de 120 euro costă acum 612 lei față de 594 anterior. Achiziționate pe familii sau grupuri, diferența devine semnificativă. Pachetele pentru servciile turistice, exprimate în euro (cazare, transport, excursii), suferă automat scumpiri în lei.
Deprecierea leului ne obligă să scoatem mai mulți bani din buzunar
O mașină second-hand de 10.000 euro costă acum cu aproape 3000 lei mai mult față de cât ar fi costat în urmă cu o săptămână, pe cursul caselor de schimb. Deprecierea leului în cazul unei mașini noi cu prețul de 30.000 de euro scoate în plus din buzunarul cumpărărtorului aproape 1000 de euro, diferență calculată la o medie a cursului oficial. Taxele vamale și TVA-ul sporesc și ele costurile finale pentru autovehicule, piesele sau echipamentele auto importate.
Produse alimentare importate din UE, precum lactatele, fructele exotice, cafeaua, vinurile sau produsele procesate din vestul Europei, vor avea prețuri mai mari în lei în următoarele săptămâni. Supermarketuri internaționale ajustează la curs marjele în euro, astfel încât prețurile de raft cresc pentru produse non-locale.
În ceea ce privește fructele, nelipsite de pe masa românilor și din meniul bebelușilor, chiar și la o depreciere moderată a leului, mai mică de 2%, scumpirile pe kilogram devin semnificative la cumpărături săptămânale sau lunare. Însă moneda europeană a avut o creștere mult mai mare în ultimele trei zile, de 2,54 % pe cursul oficial, iar rotunjirile de preț ale importatorilor și retail-ului vor urca și mai mult prețurile, iar efectul se va accentua dacă euro rămâne peste 5,1 lei.
Articolul Cum se resimte creșterea euro în chirii, rate și abonamente apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
În contextul în care leul a depășit pragul psihologic de 5 lei/euro, impactul asupra costului vieții este resimțit rapid, mai ales la categoriile unde prețurile sunt direct corelate cu moneda europeană. În timp ce leul s-a depreciat față de euro cu mai mult de 2,5 % în ultimele trei zile, pe cursul oficial, la casele de schimb din București, un euro era vândut miercuri cu prețuri între 5,22 și 5,29 lei.
Articolul Cum se resimte creșterea euro în chirii, rate și abonamente apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax