
stirile imobiliare
Pe măsură ce construcția High Energy Photon Source (HEPS) din China se apropie de finalizare, cercetătorii se pregătesc să o folosească pentru a observa structuri mai mici, procese mai rapide și semnale mai slabe decât au putut s-o facă până acum. Avansata instalație, denumită Beijing Synchrotron Radiation Facility, este concepută pentru a produce fascicule extrem de intense de raze X, care vor fi utilizate în diverse domenii științifice, inclusiv știința materialelor, biologia și chimia, și va fi pusă în funcțiune în acest an, potrivit relatărilor South China Morning Post.
HEPS depășește toate sursele similare din lume
HEPS va genera fascicule de raze X care vor fi de un trilion de ori mai strălucitoare, în termeni de densitate a fotonilor, decât suprafața soarelui, datorită concentrării și preciziei extrem de mari ale acestora.
Potrivit Institutului de Fizică a Înaltelor Energii din cadrul Academiei Chineze de Științe, care este principalul dezvoltator al acestei instalații, aceasta le depășește pe cele similare din Europa, Asia și Statele Unite: „Odată ce HEPS va atinge luminozitatea sa proiectată, va fi capabilă să dezvăluie lumea microscopică în detalii fără precedent”, a declarat directorul de proiect, Pan Weimin. El a precizat că echipamentul va fi „un instrument puternic pentru manipularea materiei și observarea întregului său ciclu de viață.”
Investiția de 655 de milioane de dolari, finalizată la termenul stabilit
Investiția pentru dezvoltarea HEPS a fost de 665 de milioane de dolari, fiind unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură științifică națională prioritizate în cadrul celui de-al 13-lea plan cincinal al Chinei, menționează sursa citată. Construcția a început în iunie 2019, iar lucrările au fost programate să dureze puțin peste șase ani. Până acum, au fost finalizate acceleratorul și prima serie de 14 linii de fascicul pentru utilizatori.
În ultimii 55 de ani, în lume au fost construite mai mult de 70 de surse de lumină, care sprijină cercetătorii în explorarea structurii materiei – de la decodificarea virusurilor, la dezvoltarea de materiale avansate pentru tehnologii aerospațiale, baterii și semiconductori. Uriașele instalații funcționează prin accelerarea electronilor aproape de viteza luminii și ghidarea lor apoi, cu ajutorul unor magneți puternici. HEPS este o sursă de lumină de a patra generație și constituie un salt tehnologic fără precedent.
Articolul De un trilion de ori mai strălucitoare decât soarele: China a construit cea mai puternică sursă de lumină cu raze X apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Beijingul a dezvoltat cea mai puternic sursă de lumină cu raze X din lume, care este de un trilion de ori mai strălucitoare decât soarele. Luminozitatea extraordinară a acestei surse de lumină cu raze X va permite cercetătorilor să observe cele mai mici detalii la nivel atomic, oferind precizie fără precedent în imagistică și analiză. Dezvoltarea acestei surse de lumină cu raze X la Beijing întărește poziția Chinei ca lider în cercetarea științifică și tehnologică.
Articolul De un trilion de ori mai strălucitoare decât soarele: China a construit cea mai puternică sursă de lumină cu raze X apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax