
stirile imobiliare
Economiștii avertizează că economia mondială intră într-o nouă etapă, care va rescrie regulile comerțului internațional: „Economia, așa cum o știm, este pe cale să se transforme radical. Recesiunea a fost evitată, dar previziunile anterioare privind creșterea economică au fost modificate considerabil, iar impactul este unul negativ: „Suntem încă departe de un colaps al piețelor, însă riscul a crescut”, precizează sursa citată.
În prognozele publicate marți, Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit într-o scădere semnificativă creșterile economice pentru 2025 și 2026, cea mai importantă depreciere urmând a fi înregistrată chiar de către economia care a pornit avalanșa mondială a războiului comercial.
Economia mondială ar urma să aibă o creștere de 2,8% în 2025
Economia mondială ar urma să aibă o creștere de 2,8% în 2025, în scădere de la 3,3% în 2024. Pentru anul 2026, FMI estimează o creștere economică globală de 3,0%, potrivit Gândul.
Zona euro ar urma să aibă o creștere economică de 0,8% în 2025 și de 1,2% în 2026. Germania va stagna anul acesta (0,0%), Franța va avea o creștere de 0,6%, iar Italia de 0,4%.
Statele Unite ar putea avea o creștere economică de 1,8% anul acesta, în scădere de la 2,8% în 2024.
Economia României ar urma să înregistreze o creștere economică de 1,6% anul acesta și de 2,8% anul viitor, potrivit estimărilor FMI.
Creșterea economică a Chinei va încetini de la 5,0% în 2024 la 4,0% în 2025, iar India va înregistra o creștere de 6,2% anul acesta.
Toate țările sunt afectate, dar SUA în mod special
SUA își va încetini creșterea economică cu o treime din prognoza anterioară, care era de 2,7%, în principal din cauza scăderii consumului. În schimb, economia chineză ar urma să înregistreze o creștere de 4%, cu doar 0,6% mai mică decât previziunile lunii ianuarie.
„Toate regiunile sunt afectate negativ”, a declarat Gourinchas. Economistul a explicat că, deși SUA au suspendat creșterea taxelor de import pentru mai multe țări, efectele sunt anulate de majorările tarifare dintre China și SUA: „Statele Unite vor fi printre cele mai afectate deoarece taxele vor duce la creșterea prețurilor bunurilor de import și a costurilor de producție. Pentru restul lumii, efectul va fi invers. Exportatorii se confruntă cu o scădere a cererii, activitatea economică scade și inflația încetinește. Asta ar trebui să se întâmple în Europa, China și în alte țări asiatice”.
FMI cere prudență: „Robinetul bugetar e ușor de deschis, dar greu de închis”
În ceea ce privește eforturile bugetare suplimentare ale țărilor europene, care implică îndeosebi cheltuielile de înarmare și subvențiile pentru companiile care resimt impactul creșterii taxelor vamale, șeful FMI a insistat că trebuie stabilite marje de manevră în bugete, iar aceste măsuri să fie doar temporare: „Este foarte ușor să deschizi robinetul bugetar, dar e mult mai greu să-l închizi. Dacă, de exemplu, se decide creșterea bugetelor pentru apărare, acestea sunt cheltuieli permanente care trebuie compensate prin economii în alte domenii sau prin venituri suplimentare. Aceste alegeri trebuie să fie bine gândite”.
În noile sale estimări, FMI a menționat și riscuri de agitație socială în Asia și Africa: „Țările cu venituri mici au marje de manevră bugetară înguste. Odată cu scăderea ajutoarelor internaționale, sursele lor de finanțare se epuizează. Guvernelor le va fi din ce în ce mai dificil să răspundă cerințelor sociale, ceea ce va genera tulburări”, a precizat Pierre Gourinchas, oferind drept soluție colectarea mai eficientă a impozitelor.
Articolul FMI avertizează că tensiunile comerciale afectează economia globală. România ar urma să înregistreze o creștere economică de 1,6% în 2025 apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Fondul Monetar Internațional și-a revizuit prognozele creșterilor economice mondiale, în scădere pentru anii 2025 și 2026. Cauza principală o reprezintă taxele vamale implementate de Donald Trump și incertitudinile pe care le provoacă acestea. Într-un interviu publicat marți de cotidianul Le Monde, Pierre-Olivier Gourinchas, șeful FMI, consideră că este necesar să „fie reanalizat întregul sistem comercial”.
Articolul FMI avertizează că tensiunile comerciale afectează economia globală. România ar urma să înregistreze o creștere economică de 1,6% în 2025 apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax