Subiect principal: Schimbarile climatice si efectele acestora sunt dezbatute la ICAR 2015. Schimbarile climatice reprezinta un fenomen care se manifesta atat la nivel global, cat si local, iar impactul acestora a devenit un subiect de dezbatere pentru specialistii din toate domeniile. In acest context, pe 1 octombrie, are loc Forumul International al Riscurilor Catastrofale – ICAR 2015. Intalnirea ajunsa la cea de-a XII-a editie si organizata in colaborare cu Banca Mondiala si Ministerul Afacerilor de Interne isi propune sa dezbata efectele schimbarilor climatice asupra societatii, dar si a industriei de asigurari.
Pe parcursul ultimului deceniu s-au facut numeroase studii care au analizat cauzele, precum si impactul schimbarilor climatice, elaborandu-se scheme de actiuni pentru a reduce efectele acestui feonomen.
In 2013, Panelul Interguvernamental al Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (n.red. the United Nations Intergovernmental Panel on Climate Change) a publicat o estimare bazata pe un consens al mai multor cercetatori internationali, conform careia nivelul marilor la nivel global va creste cu 0,3 pana la 0,9 metri pana la sfarsitul acestui secol.
Romania s-a confruntat si ea in ultima perioada cu o serie de fenomene meteorologice extreme, considerate efecte ale schimbarilor climatice si care au determinat atat producerea de inundatii, cat si aparitia unor zone secetoase si alunecari de teren.
Datele celui mai recent studiu realizat de Institutul National de Hidrologie si Gospodarie a Apelor arata ca temperaturile medii lunare multianuale ale aerului au tendinta de crestere cu peste 1 grad Celsius in cazul celor 7 bazine – Somes, Mures, Jiu, Olt, Arges, Ialomita si Siret. Concluziile au provenit in urma simularilor cu modele hidrologice, realizate pentru doua perioade de timp – perioada de referinta 1971 – 2000, respectiv perioada viitoare 2021 – 2050.
Totodata, Administratia Nationala de Meteorologie a simulat posibile scenarii de schimbare a regimului climatic in Romania pe perioada 2001-2030, in cadrul caruia s-au analizat, pentru perioada 1961-2007, sirurile de valori legate de anotimpurile din tara noastra (iarna, primavara, vara, toamna), precum si integrarea acestora la nivel anual.
Expertii au concluzionat ca in timpul verii se inregistreaza o incalzire semnificativa de aproximativ 2ºC, iar in timpul sezonului de iarna si de primavara s-au identificat tendinte semnificative de scadere a cantitatilor de precipitatii in majoritatea regiunilor tarii.
Tematica ampla a ICAR 2015 va aborda subiecte precum impactul si consecintele modificarii climei in domeniul agricol, riscurile si oportunitatile industriei de re/asigurari in contextul schimbarilor climatice, efectele asupra aspectelor operationale in cadrul companiilor de asigurari si multe altele.
Forumul se va desfasura la Hotel Athenee Palace HILTON din Bucuresti, iar detalii despre program si inscrieri gasiti pe www.icarforum.ro.