
stirile imobiliare
Declarația a fost făcută de Jean-Noël Barrot în fața parlamentarilor, la scurt timp după ce președintele Emmanuel Macron a convocat o ședință rară și neanunțată public, la care au participat mai mulți miniștri-cheie și experți, pentru a discuta dosarul iranian.
Puteri europene încearcă în prezent să contureze o soluție diplomatică pentru a obține un nou acord cu Iranul care să limiteze activitatea de îmbogățire a uraniului până în vară, înainte de expirarea, în octombrie 2025, a sancțiunilor ONU legate de acordul nuclear din 2015.
Statele occidentale acuză Iranul că programul său nuclear ascunde de fapt intenția de a dezvolta arma atomică – acuzație pe care Teheranul a respins-o constant, afirmând că programul are scopuri exclusiv civile.
„Fereastra de oportunitate este foarte îngustă”
„Mai avem doar câteva luni până la expirarea acordului din 2015. În caz de eșec, un conflict militar ar părea aproape inevitabil”, a declarat Barrot.
Potrivit a trei surse diplomatice, reuniunea convocată de Macron reflectă îngrijorarea crescândă în rândul aliaților europeni ai Washingtonului că, în lipsa unui acord negociat rapid, Statele Unite și Israelul ar putea lansa lovituri aeriene asupra instalațiilor nucleare iraniene.
De altfel, Pentagonul a anunțat marți că SUA și-au consolidat prezența militară în Orientul Mijlociu, inclusiv prin trimiterea de avioane de luptă, în contextul campaniei aeriene împotriva rebelilor Houthi din Yemen, susținuți de Iran.
Un oficial european de rang înalt a declarat că strategi europeni analizează posibilitatea ca aceste acțiuni să prefigureze o eventuală lovitură militară americană asupra Iranului, în lunile următoare.
Președintele american Donald Trump, care a făcut apel public către liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, să înceapă imediat negocieri, a amenințat duminică Iranul cu bombardamente și sancțiuni secundare, dacă nu acceptă un nou acord.
Ministrul de externe al Israelului, în vizită la Paris
Între timp, ministrul de externe al Israelului, adversar direct al Iranului, urmează să efectueze o vizită oficială la Paris, joi.
Surse diplomatice au precizat că miniștri din Franța, Marea Britanie și Germania, părți semnatare ale acordului din 2015, intenționează să discute dosarul Iranului și cu secretarul de stat american Marco Rubio, în cadrul reuniunii miniștrilor de externe NATO care va avea loc săptămâna aceasta la Bruxelles.
Trump a retras SUA din acordul din 2015, care impunea limite stricte asupra activităților nucleare ale Iranului în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale. După retragerea Washingtonului, Iranul a depășit cu mult limitele stabilite, acumulând stocuri de uraniu îmbogățit la un grad ridicat de puritate – apropiat de cel necesar construirii unei arme nucleare.
Puteri europene au încercat în ultimele luni să convingă Iranul să revină la masa negocierilor, inclusiv prin mai multe runde de discuții tehnice. Ele speră să ajungă la un nou acord până în august 2025, pentru a avea timp să impună noi limite și să înceapă ridicarea treptată a sancțiunilor înainte de expirarea definitivă a acordului din 2015, în octombrie 2025.
Totuși, diplomații recunosc că coordonarea cu administrația Trump a fost dificilă, din cauza diferențelor de abordare: în timp ce europenii au mizat pe dialog, Washingtonul a preferat o strategie de „presiune maximă”.
Articolul Franța: Un conflict militar cu Iranul devine aproape inevitabil fără un nou acord nuclear apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Ministrul francez de externe a avertizat miercuri că, în lipsa unui acord rapid între marile puteri și Iran privind programul său nuclear, un conflict militar ar deveni „aproape inevitabil”, transmite Reuters.
Articolul Franța: Un conflict militar cu Iranul devine aproape inevitabil fără un nou acord nuclear apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax