
stirile imobiliare
Prima suspendare a zborurilor cu ajutor militar pentru Ucraina, din februarie, nu a fost instrucțiunea lui Donald Trump, ci a secretarului apărării americane, Pete Hegseth. La finalul lunii ianuarie, într-o întâlnire de la Casa Albă, Trump a discutat cu Hegseth și cu alți consilieri despre politica față de Ucraina, însă nu a emis nicio decizie oficială privind oprirea ajutorului militar. Cu toate acestea, la începutul lunii februarie, Hegseth a ordonat anularea a 11 zboruri de transport militar încărcate cu obuze de artilerie și alte arme destinate Ucrainei, stârnind îngrijorări atât la Kiev, cât și în rândul aliaților europeni.
Zborurile au fost reluate în aproape o săptămână, însă comandamentul responsabil de logistica militară americană a raportat pierderi de aproximativ 1,6 milioane de dolari, generate de taxele plătite pentru anularea celor 11 curse de transport militar aerian, potrivit Reuters.
Karoline Leavitt: Contează că războiul este mult mai aproape de final astăzi
Anularea zborurilor către Ucraina evidențiază haosul din procesul decizional al administrației Trump și o structură de comandă neclară, chiar pentru oficialii de rang înalt. Pauza de câteva zile, din februarie, în transporturile către Ucraina reflectă confuzia din elaborarea politicii de securitate națională, alimentată de tensiuni interne, rivalități vechi și lipsa de experiență a unor membri ai echipei de la Pentagon, potrivit sursei citate.
Deși Casa Albă susține că Hegseth a urmat o directivă a președintelui privind pauza în livrările de arme, nu a explicat lipsa de comunicare cu ceilalți factori de decizie și motivul pentru care ordinul a fost rapid anulat: „Negocierile pentru încetarea războiului sunt complexe (…) Ceea ce contează este că războiul este mult mai aproape de final astăzi decât atunci când președintele Trump a preluat funcția.”, a declarat Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.
Ulterior, pe 4 martie, Casa Albă a anunțat oficial o pauză în ajutorul militar pentru Ucraina, marcând o schimbare temporară de politică, la fel de neclar coordonată intern. Situația a fost complicată și de tensiunile din interiorul Pentagonului, unde mai mulți consilieri apropiați lui Hegseth, susținători ai unei politici externe neintervenționiste, au fost acuzați de scurgeri de informații și escortați din instituție, în aprilie. Printre aceștia se numără Dan Caldwell, consilierul principal al lui Hegseth, care a negat acuzațiile și susține că este victima unui conflict politic intern.
În ciuda incidentelor, administrația Trump a reluat livrările de arme deja aprobate în mandatul lui Joe Biden, fără să anunțe până acum o nouă politică oficială privind Ucraina.
Articolul Haos la Casa Albă: Prima suspendare a ajutorului militar către Ucraina nu a fost autorizată de Trump și a costat SUA 1,6 milioane de dolari apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
La puțin timp după ce Donald Trump și-a început cel de-al doilea mandat, un ordin verbal emis din biroul secretarului apărării Pete Hegseth a condus la suspendarea temporară a livrărilor de arme către Ucraina, fără aprobarea președintelui și fără informarea altor oficiali americani de rang înalt din domeniul securității naționale. Transportul de armament a fost reluat după cinci zile, însă anularea zborurilor a costat Statele Unite 1,6 milioane de dolari, a relatat marți Reuters.
Articolul Haos la Casa Albă: Prima suspendare a ajutorului militar către Ucraina nu a fost autorizată de Trump și a costat SUA 1,6 milioane de dolari apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax