
stirile imobiliare
România se confruntă cu o dublare alarmantă a numărului de cazuri de diabet zaharat la copiii de până la 14 ani. Dacă în anul 2010 erau raportate 8,7 cazuri la 100.000 de copii, în 2019 incidența a ajuns la 17, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, citate de Ziarul Financiar. Cea mai ridicată valoare a fost atinsă în 2016, cu 18,8 cazuri la 100.000 de copii.
Creșterea alarmantă este corelată cu extinderea consumului de fast-food, în special în zonele urbane, unde incidența este mai mare decât în mediul rural. Mallurile, care au devenit spații de socializare frecventate de părinți și copii, sunt dominate de restaurante fast-food, iar lipsa unor alternative sănătoase face ca aceste zone de mâncare să fie principala opțiune pentru foarte mulți.
O treime dintre copiii cu vârste între 10 și 15 ani sunt supraponderali
Medicii atrag atenția asupra efectelor marketingului agresiv practicat de lanțurile de fast-food, care vizează direct copiii: „Pentru mintea unui copil, a vedea personajele preferate pe ambalajul unui meniu de fast-food înseamnă a fi invitat într-o poveste familiară şi distractivă – un mesaj irezistibil care poate eclipsa realitatea nutriţională”, a explicat dr. Andrei Stanciu, medic specialist în psihiatrie pediatrică.
Consecințele sunt vizibile: o treime dintre copiii cu vârste între 10 și 15 ani au probleme cu greutatea, iar în total peste 215.000 de copii din România sunt supraponderali sau obezi.
Dr. Iuliana Filip, medic primar diabetolog și fondatoarea Clinicii Novus din Ploiești, avertizează că „mâncarea de tip fast food este concepută să aducă satisfacție rapidă: conține mult zahăr, sare, grăsimi și arome puternice care atrag în mod natural gusturile copiilor”. Astfel, copiii sunt învățați să asocieze gustul intens și recompensa rapidă cu hrănirea, în defavoarea alegerilor sănătoase.
Lecții europene pentru combaterea obezității infantile
În contrast cu România, unde una din trei familii cu copii se confruntă cu probleme legate de greutate,, țări precum Olanda, Suedia sau regiunile nordice ale Italiei oferă exemple de bună practică. În Olanda, doar 13% dintre copii sunt supraponderali, potrivit datelor OECD Health at a Glance – Europe 2022, iar reclamele la fast-food destinate minorilor sunt strict reglementate. În Suedia, copiii beneficiază de educație nutrițională încă din primii ani de școală și de mese gratuite echilibrate. În Italia de Nord, dieta mediteraneană și politicile locale privind alimentația școlară au menținut rata obezității infantile sub 15%, conform datelor OMS Europa. Aceste diferențe subliniază importanța unor măsuri sistemice și preventive, care lipsesc încă din România.
Intervenții urgențe, precum măsuri de educație nutrițională și reglementarea strictă a marketingului destinat copiilor pot întrerupe trendul actual, care riscă să transforme problema obezității și diabetului infantil într-o criză de sănătate publică a viitorului adult român.
Articolul În România, numărul copiilor cu diabet s-a dublat în doar zece ani apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Incidența diabetului zaharat la copiii sub 14 ani aproape s-a dublat în ultimul deceniu, în România. Medicii atrag atenția asupra influenței mâncării de tip fast-food și a marketingului agresiv destinat copiilor.
Articolul În România, numărul copiilor cu diabet s-a dublat în doar zece ani apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax