
stirile imobiliare
Potrivit Financial Times, procesul, intentat de aproximativ 12 scriitori, acuză compania condusă de Mark Zuckerberg că a folosit, fără permisiune, baza de date LibGen pentru a antrena modelele AI Llama.
LibGen, cunoscută drept o „bibliotecă din umbră”, conţine milioane de cărţi, articole academice şi benzi desenate încărcate fără acordul deţinătorilor de drepturi.
Cazul are implicaţii extinse pentru lupta privind drepturile de autor în contextul dezvoltării modelelor de inteligenţă artificiale, în condiţiile în care şi alte companii, precum Microsoft, OpenAI şi Anthropic, se confruntă cu acuzaţii similare.
Meta susţine că utilizarea acestor materiale este justificată legal prin doctrina „fair use”, atât timp cât serveşte la dezvoltarea unei tehnologii revoluţionare. Însă, documentele prezentate în instanţă indică faptul că angajaţi Meta ar fi fost conştienţi despre riscurile legale şi ar fi discutat strategii pentru a evita controalele, inclusiv evitarea menţionării publice a utilizării LibGen.
Conform sursei citate, Meta a declarat că va continua să se apere „viguros” şi că „utilizarea echitabilă a materialelor protejate este vitală pentru dezvoltarea AI generative care aduce beneficii tuturor”.
Decizia instanţei ar putea crea un precedent important pentru industria tehnologică şi pentru modul în care legile drepturilor de autor se aplică în era inteligenţei artificiale.
Articolul Începe procesul împotriva Meta privind drepturile de autor în era inteligenţei artificiale apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Meta se va confrunta, joi, în instanţă, cu un grup de autori americani, în primul mare proces cu privire la folosirea de companiile tehnologice de materiale protejate prin drepturi de autor, pentru a antrena modelele de inteligenţă artificială.
Articolul Începe procesul împotriva Meta privind drepturile de autor în era inteligenţei artificiale apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax