Efectele aplicării Legii privind darea în plată sunt incerte, însă cu siguranță băncile își vor apăra dreptul de proprietate și vor contesta actul normativ fie la Curtea Constituțională a României, fie la alte foruri, a declarat joi guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe de presă.
“Legea se remarcă printr-un grad destul de ridicat de impreciziune. Sunt puși laolaltă cei care nu mai pot să plătească cu cei care, eventual, nu mai vor să plătească sau au opțiuni diverse. Este greu ca cineva să facă o evaluare corectă asupra impactului, cu datele pe care le avem. (…) Dar, ce mi se pare cert aici, este că, în baza legilor (interne și internaționale—n.r.), își vor apăra drepturile. Că unele se vor duce la CCR, că altele se vor duce în altă parte, că vor da mai puține credite sau cu avansuri mai mari. Deci cred că de aici încolo nu mai putem vedea lucrurile cu claritate: depinde de portofoliile de credite, de experiența pe care o au cu diverși clienți, de avocații pe care îi au. Până acum ați auzit doar de anumiți avocați, dar vă asigur că veți auzi și de ceilalți. Și băncile au avocați”, a explicat Isărescu.
În aceste condiții, el a spus că trebuie să așteptăm reacția băncilor, a diverșilor debitori, pentru că legea acoperă o gamă largă de debitori potențiali Ťbeneficiariť, deși este greu de precizat care ar fi beneficiul acestei legi.
Cu privire la faptul că multe bănci au anunțat deja majorarea avansului la creditele ipotecare, guvernatorul BNR a spus că această acțiune nu reprezintă o ofensivă a băncilor, acestea aflându-se mai degrabă în defensivă.
“Când vorbim despre o bancă cu active de 10 miliarde, spre exemplu, cred că niciunul dintre dumneavoastră nu gândiți că are un morman de bani sau de clădiri. Nu! Are un morman de dosare de credit. Acelea sunt proprietățile lor — drepturi de creanță. Dacă o lege le afectează, este absolut normal să își apere proprietățile, conform legilor românești: Codului Civil, legislației bancare, interne, internaționale. Deci aici avem aproape o certitudine, dar nu este o ofensivă ci mai degrabă o defensivă. Conform legislației din România și din lume, băncile sunt unități autonome, nu sunt subordonate băncii centrale, au gestiune proprie urmăresc profitul. Deci fiecare bancă își va prezenta, deja au început să își prezinte, politica în urma acestor inițiative legislative”, a subliniat guvernatorul BNR.