
stirile imobiliare
Premierul britanic Keir Starmer a primit cu brațele deschise hotărârea importantă a Curții Supreme din Marea Britanie, dată recent, care stabilește că definiția juridică a femeii în cadrul legilor privind egalitatea ar trebui să se bazeze pe sexul biologic. El a spus că această decizie aduce „claritatea atât de necesară” în domeniul politicilor legate de gen.
Curtea Supremă a decis pe 16 aprilie că serviciile destinate exclusiv femeilor, precum adăposturile pentru victimele violenței, secțiile de spital și competițiile sportive, au voie să excludă femeile trans. Astfel, se elimină o zonă gri din punct de vedere juridic, care a stârnit multe dezbateri.
De asemenea, instanța a hotărât în unanimitate că termenul „femeie”, în legislația privind egalitatea, se referă la „o femeie biologică și la sexul biologic”, excluzând femeile trans din această categorie, relatează CNN.
„Cred că pentru cei care elaborează acum orientări, este o poziție mult mai clară. Putem merge mai departe de acolo și cred că a fost foarte util și aș saluta asta.”, a declarat public Keir Starmer, pentru prima dată de când această hotărâre a fost anunțată.
Reacțiile au fost împărțite
Decizia instanței a venit după o acțiune în justiție intentată de grupul For Women Scotland. Hotărârea a fost bine primită de cei care susțin că politicile privind persoanele trans au afectat drepturile femeilor biologice.
Pe de altă parte, militanții pentru drepturile persoanelor trans au spus că această hotărâre ar putea avea efecte negative, atât din punct de vedere juridic, cât și practic. Ei avertizează că ar putea duce la excluderea persoanelor trans din anumite spații sau servicii.
Totuși, Curtea Supremă a subliniat că legea privind egalitatea rămâne valabilă și că persoanele trans, fie ele femei sau bărbați, sunt în continuare protejate împotriva discriminării sau hărțuirii.
Starmer se sucește în declarații
Keir Starmer a fost criticat în trecut pentru lipsa unei poziții clare privind definiția unei femei. În 2023, într-un interviu pentru Sunday Times, el declara: „Pentru 99,9% dintre femei, este complet biologic … și, desigur, ele nu au un penis.”
Mai târziu, în același an, poziția sa s-a schimbat, după ce a declarat la BBC: „În primul rând, o femeie este o femeie adultă, așa că hai să clarificăm asta.”
Marți, el a declarat că instanța „a stabilit foarte clar” că o femeie este o femeie adultă.
Articolul Keir Starmer, după verdictul instanței privind sexul biologic în legea egalității: „Este o poziție mult mai clară” apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Premierul britanic Keir Starmer primește cu brațele deschise decizia Curții Supreme care stabilește că, în cadrul legii egalității, definiția femeii trebuie să se bazeze pe sexul biologic, considerând că aceasta aduce claritate în politicile legate de gen.
Articolul Keir Starmer, după verdictul instanței privind sexul biologic în legea egalității: „Este o poziție mult mai clară” apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax