
stirile imobiliare
Piețe din Asia au închis pe roșu aprins
Bursa de Valori din Hong Kong a închis luni cu o scădere de 13,22%, cea mai mare de la criza bursieră din Asia din 1997, potrivit Le Figaro. Prăbuşirea a avut loc ca urmare a taxelor vamale impuse de preşedintele american Donald Trump.
Bursa de Valori din Shanghai a închis în scădere cu 7,34%. Piaţa din Taiwan a terminat la minus 9,7%, cea mai mare scădere înregistrată vreodată de la crearea sa în 1967.
Companii din toate sectoarele au fost lovite de fluctuaţiile de la bursă. Gigantul tehnologic Alibaba a scăzut cu 18%, rivalul JD.com a rămas fără 15,5%, în timp ce dezvoltatorii imobiliari chinezi au pierdut până la 15%. Operatorul Hong Kong Exchange and Clearing a suferit şi el o pierdere de peste 14%.
UPDATE Comisar UE: „Schimbarea de paradigmă a sistemului comercial global”
Miniștrii comerțului din UE se vor reuni astăzi la Luxemburg. Este prima lor reuniune de la anunțul privind tarifele vamale făcut de Donald Trump săptămâna trecută.
Înaintea reuniunii, Maros Sefcovic, comisarul UE pentru comerț și securitate economică, a declarat că discuțiile se vor axa pe modul de poziționare a Europei în ceea ce el descrie drept „schimbarea de paradigmă a sistemului comercial global”.
Între timp, ministrul suedez al comerțului, Benjamin Dousa, a declarat că toate opțiunile sunt pe masă pentru contramăsuri din partea UE.
SCĂDERI PE PIEȚE
Contractele futures pe Dow sunt cu 5,5% mai mici, iar contractele futures pe S&P 500 cu 6% mai mici. În același timp, Nasdaq, indicele puternic tehnologic, urmează să se deschidă cu 5,8% mai jos.
Scăderile masive ale futures urmează celei mai slabe perioade de două zile pentru acțiuni din ultimii cinci ani – de la pandemie încoace.
Iar analiștii de piață au declarat că investitorii nu au terminat încă cu vânzările.
„Presiunea brutală de vânzare de săptămâna trecută va continua luni, deoarece piața ne spune că investitorii încă nu au o imagine clară asupra implicațiilor tarifelor, a represaliilor tarifare și sunt îngrijorați că este posibil ca creșterea economică să încetinească până la o stagnare completă sau recesiune”, a declarat James Demmert, director de investiții la Main Street Research.
Piețele europene și cele asiatice sunt lovite și ele
Piețele globale s-au prăbușit luni, adâncind declinul acțiunilor globale.
Indicele german Dax a deschis în scădere cu 9%, în timp ce indicele londonez FTSE a scăzut cu aproximativ 5%.
Indicele de referință Nikkei 225 din Japonia a închis în scădere cu 7,9%, în timp ce indicele mai larg Topix a terminat în scădere cu 7,7%. Gigantul tehnologic Sony a scăzut cu mai mult de 10%.
În China continentală, unde piețele s-au redeschis după o sărbătoare publică, indicele Shanghai Composite a închis în scădere cu peste 7%. Indicele blue-chip CSI300 a pierdut, de asemenea, aproximativ 7%. În Hong Kong, indicele de referință Hang Seng s-a tranzacționat ultima dată cu puțin sub 12% mai jos. Giganții tehnologici chinezi Alibaba și Tencent au scăzut fiecare cu peste 14% și, respectiv, 10%.
Luni, volumele de tranzacționare din Hong Kong au crescut foarte mult: „un semn clar al lichidărilor forțate pe scară largă și a ceea ce poate fi descris doar ca o panică în toată regula”, spun specialiștii.
Prețul petrolului la cel mai mic nivel din ultimii 4 ani
Prețul petrolului a scăzut luni, investitorii fiind îngrijorați de consecințele economice ale deciziei lui Donald Trump de a impune tarife vamale masive partenerilor comerciali ai Americii.
Țițeiul Brent, petrolul de referință la nivel mondial, a scăzut cu 3,5% pentru a se tranzacționa la 63,30 dolari pe baril, iar West Texas Intermediate, petrolul de referință din SUA, a scăzut, de asemenea, cu 3,5%, la 59,84 dolari. Ambele se tranzacționează la cele mai scăzute niveluri de la începutul anului 2021, când lumea încă se confrunta cu pandemia de coronavirus.
Scăderile prețurilor vin după ce OPEC+, coaliția celor mai mari producători de petrol din lume, a surprins investitorii săptămâna trecută, hotărând o creștere mult mai mare a ofertei de petrol decât cea planificată anterior: Arabia Saudită, Rusia și alți șase membri ai grupului au convenit asupra unor creșteri ale producției mai mari decât cele anunțate anterior, începând cu luna mai.
Articolul Luni neagră! Bursele din lume se prăbușesc. Petrolul scade la cel mai mic preț din ultimii ani și băncile anticipează o recesiune apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Cotațiile futures ale acțiunilor americane au scăzut luni înainte de deschiderea pieței, după ce președintele american Donald Trump nu a dat semne că ar reveni asupra tarifelor ce au declanșat un războiul comercial global săptămâna trecută. Goldman Sachs a crescut șansele unei recesiuni în SUA de la 35% la 45%, fiind a doua oară când își mărește prognoza într-o săptămână. J.P.Morgan anticipează la rândul ei o recesiuni cu o probabilitate de 60%.
Articolul Luni neagră! Bursele din lume se prăbușesc. Petrolul scade la cel mai mic preț din ultimii ani și băncile anticipează o recesiune apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax