
stirile imobiliare
Combaterea traficului de persoane a fost una dintre primele cinci priorităţi stabilite atunci când a preluat conducerea Ministerului de Interne, susţine Cătălin Predoiu.
El susţine că lupta împotriva traficului de persoane este permanentă şi trebuie continuată cu toate eforturile, susţinută cu toată energia, „pentru că este inacceptabil ca, în secolul nostru, să mai vorbim despre trafic de persoane, sclavie modernă şi exploatarea fiinţei umane în afara oricăror limite ale demnităţii umane”.
El a amintit şi despre rezultatele agenţiei în 2024. Printre acestea, se numără şi strategia naţională deja pusă în aplicare pentru modernizarea infrastructurii informatice, dra şi intensificarea cooperării interinstituţionale.
„Un element important îl reprezintă progresul reflectat în raportul Departamentului de Stat al Statelor Unite privind traficul de persoane. România se află acum în Grupa a II-a a statelor, conform unor criterii bine definite. Reamintesc că, în urmă cu câţiva ani, am întâmpinat dificultăţi în ceea ce priveşte poziţionarea favorabilă a ţării noastre în acest clasament. Aşadar, este un pas înainte, fără îndoială, dar nu este un pas suficient. Trebuie să ajungem în rândul ţărilor care au pus acest tip de trafic sub control deplin şi care au ridicat instituţiile implicate în combaterea lui la un nivel de capacitate instituţională suficient pentru a descuraja în mod eficient acest fenomen”, a spus Cătălin Predoiu.
Potrivit acestuia, anul trecut, agenţia a gestionat peste 610 cazuri de victime ale traficului de persoane, exploatate în diverse forme, şi a derulat peste 128 de proiecte, 26 de campanii naţionale şi locale, precum şi 20 de iniţiative, totalizând peste 3.500 de acţiuni informativ-preventive, care au ajuns la peste 316.000 de beneficiari direcţi.
De asemenea, linia telefonică gratuită (telefonul verde) a gestionat 2.356 de apeluri, oferind consiliere, sprijin şi orientare către serviciile specializate.
Ministrul arată că fenomenul traficului de persoane rămâne, din păcate, larg răspândit, deoarece există reţele internaţionale de crimă organizată care colaborează între ele şi acţionează atât pe teritoriul Europei, cât şi la nivel global. La aceasta se adaugă şi contextul economic dificil pentru anumite categorii de cetăţeni aflaţi în situaţii defavorizate, precum şi vulnerabilitatea generaţiei tinere în faţa acţiunilor structurate ale acestor reţele de crimă organizată.
Predoiu arată că este necesară cooperarea cu ONG-urile de profil.
„Am avut ocazia, pot să vă mărturisesc, să stau de vorbă – e adevărat, nu aici, la Ministerul Afacerilor Interne, ci în perioada în care activam la Ministerul Justiţiei – cu mai mulţi reprezentanţi ai ONG-urilor care se ocupă de protecţia victimelor, de recuperarea acestora şi, în general, de combaterea traficului de persoane. Pot să vă spun că am luat la cunoştinţă de poveşti cutremurătoare, care nu te pot lăsa indiferent. Te zdruncină, efectiv, să auzi mărturia unei victime a traficului de persoane”, a spus el.
Articolul Mesajul premierului interimar de Ziua Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane: Te zdruncină, efectiv, să auzi mărturia unei victime a traficului de persoane apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
„Am luat la cunoştinţă de poveşti cutremurătoare, care nu te pot lăsa indiferent. Te zdruncină, efectiv, să auzi mărturia unei victime a traficului de persoane”, susţine Cătălin Predoiu, premierul interimar şi ministru de Interne, de Ziua Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane.
Articolul Mesajul premierului interimar de Ziua Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane: Te zdruncină, efectiv, să auzi mărturia unei victime a traficului de persoane apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax