
stirile imobiliare
Ministrul lituanian al Apărării a anunțat că această creștere a cheltuielilor va permite Lituaniei să „blocheze și să încetinească acțiunile statelor ostile”, relatează RTE.
Anunțul acestei investiții vine în contextul în care la începutul acestui an, Lituania a anunțat că intenționează să cheltuiască anual 5-6% din PIB pentru apărare în următorii 5 ani.
Din suma alocată acum, 800 de milioane de euro vor fi pentru achiziția de mine antitanc. De asemenea, statele baltice s-au alăturat Finlandei și Poloniei în decizia din acest an de a părăsi Convenția de la Ottawa care interzice achiziționarea, producerea, stocarea sau utilizarea minelor antipersonal.
Lituania, Letonia și Estonia – toate cu graniță cu Rusia – au întreprins acțiuni pentru a-și consolida apărarea în contextul invaziei Moscovei în Ucraina. Cele trei țări se tem că ele ar putea fi următoarele în vizorul Rusiei dacă aceasta ar câștiga războiul împotriva Ucrainei.
Minele antitanc
Minele antitanc sunt concepute pentru a fi îngropate sau ascunse pe sol, iar acestea mutilează adesea victimele, care nu mor imediat. Astfel, grupurile de ajutor denunță impactul lor pe termen lung asupra civililor.
Măsurile suplimentare includ „capacități de război electronic, sisteme antidrone și consolidarea sistemului de observare și avertizare timpurie”, a declarat ministerul.
Articolul O țară de pe flancul estic al NATO alocă 1,1 miliarde de euro pentru achiziția de mine antitanc și pentru fortificarea granițelor cu Rusia și Belarus apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Lituania va aloca 1,1 miliarde de euro pentru a-și fortifica granițele cu Rusia și Belarus și pentru a cumpăra mine antitanc.
Articolul O țară de pe flancul estic al NATO alocă 1,1 miliarde de euro pentru achiziția de mine antitanc și pentru fortificarea granițelor cu Rusia și Belarus apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax