
stirile imobiliare
Viitorul hranei pentru omenire este stâns legat de soarta insectelor, iar acestea, esențiale pentru fragilul echilibru al planetei, nu pot supraviețui decât prin acțiuni rapide și transformări profunde în felul în care este cultivat pământul și protejat mediul. Fără o schimbare reală a practicilor agricole și a politicilor ecologice, viitorul lor și al nostru rămân incerte, a relatat miercuri Le Monde.
Philippe Grandcolas, ecolog și sistematician, specialist în biologia evolutivă a insectelor și director adjunct științific al Institutului CNRS de Ecologie și Mediu, a atras atenția asupra unui fenomen alarmant: scăderea rapidă a populațiilor de insecte.
Studiile recente arată reduceri de până la 80% în Europa ultimelor două decenii, iar cele mai recente date, din Regatul Unit, relevă o scădere dramatică, cu 63% între anii 2021 și 2024: „Aceste cifre sunt înspăimântătoare. Asistăm la o prăbușire tăcută a biodiversității, tot mai bine documentată de oamenii de știință. Dacă vegetația ar muri în picioare peste tot, am fi cu toții în stare de șoc! Dar scăderea populațiilor de insecte, deși la fel de dramatică, nu atrage atenția așa cum ar merita.”
Insectele joacă un rol esențial în funcționarea ecosistemelor. Ele sunt responsabile pentru polenizarea a trei sferturi dintre plantele cu flori și pentru degradarea materiei organice în soluri. În lipsa acestora, producția agricolă poate suferi pierderi importante: „Pierderile de productivitate cauzate de lipsa polenizatorilor variază între 5% și 80%, în funcție de cultură. Insectele degradează materia organică în solurile forestiere sau în alte tipuri de sol și limitează populațiile altor insecte. Și, în cele din urmă, sunt hrana esențială pentru numeroase vertebrate, păsări, pești, de care depindem și noi”.
Fără insecte, toate ecosistemele intră în declin
Ecologul a avertizat că, fără aceste mici creaturi, ecosistemele intră în declin, cu consecințe în lanț. El a oferit exemplul Australiei, unde bălegarul vacilor a fost lăsat să se acumuleze în pajiștile rămase fără insecte pentru reciclarea acestuia. Ulterior, a fost nevoie de investiții masive pentru a adăuga specii de gândaci de bălegar, aduși din alte părți ale lumii. „Fără insecte, ecosistemele, inclusiv cele productive, intră în declin. Chiar și culturile agricole convenționale, cum ar fi rapița, pierd până la 30% din productivitatea lor din cauza lipsei polenizatorilor.”, a precizat specialistul francez.
În ceea ce privește agricultura industrială, el a făcut un apel pentru schimbarea urgentă a modelului de producție, explicând că aceleași culturi, fără diversitate, favorizează proliferarea insectelor dăunătoare. Aceasta este o lege ecologică fundamentală, ignorată de agricultori, iar efectele sunt comparabile cu adunarea pacienților contagioși într-o singură sală de spital: „Este urgentă schimbarea modelului agricol”.
Situația poate fi reversibilă parțial, dar într-un timp îndelungat
La prima vedere, un colaps al populațiilor de insecte pare să fie în contradicție cu dificultatea de a controla dăunătorii culturilor. Concluzia cercetătorilor este alta: „Creăm agrosisteme lipsite de viață, un fel de hidroponie [cultură a plantelor pe substraturi inerte] în câmp deschis, favorizând culturi care nu sunt polenizate de insecte și care sunt poluate: cereale pentru export sau hrană animală, sfeclă pentru biocombustibili, ba chiar alune pentru creme de tartinat dăunătoare sănătății copiilor. Și toate acestea în detrimentul altor culturi alimentare de bază, al habitatelor naturale și al populațiilor locale”.
Situația poate fi parțial reversibilă, dacă oamenii opresc presiunile chimice pe care le pun asupra mediului, dar într-un interval de câteva decenii: „Sunt două mari obstacole: pesticidele nu dispar spontan, moleculele lor pot rămâne mult timp în mediu, chiar sub formă de produse degradate, și vor continua să aibă un efect pe termen lung. Al doilea obstacol sunt schimbările climei, care dăunează grav multor insecte”.
Articolul Prăbușirea populațiilor de insecte scade drastic producțiile agricole apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Populațiile de insecte din Europa au înregistrat scăderi alarmante, iar acest declin are consecințe grave asupra ecosistemelor și agriculturii. Philippe Grandcolas, ecolog și specialist în biologia evolutivă a insectelor, a atras atenția asupra unui fenomen tăcut, dar extrem de periculos, care riscă să destabilizeze întreg echilibrul natural al planetei: prăbușirea populațiilor de insecte conduce la scăderea drastică a producțiilor agricole.
Articolul Prăbușirea populațiilor de insecte scade drastic producțiile agricole apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax