Islanda conduce, pentru prima data*, indicele global al preturilor in piata rezidentiala, cu o crestere de 14,7% intr-un an, iar din totalul de 55 de tari analizate de catre Knight Frank Global House Index, 40 au avut tot o directie ascendenta. Romania a sarit de pe locul 31 in 2015, pe locul 15 in 2016.
Intr-o realitate atat de incerta din punct de vedere politic si economic, 2016 a fost, totusi, un an in care au crescut pietele rezidentiale, dar s-au si schimbat semnificativ clasamentele in ceea ce priveste performanta locuintelor de clasa medie din lume.
Observam ca tari precum Turcia si Suedia, fruntase de mai multi ani, au alunecat de pe locurile 1 si 3 in 2015, pe locurile 5 si respectiv 20 in 2016. O lira slabita, cresterea de 8% a ratei si preocuparile recente de securitate, au afectat increderea in piata rezidentiala din Turcia. Pe de alta parte, Suedia, la randul ei, a experimentat in 2016 doar o crestere de 6.1%, in comparatie cu 12.3% in 2015. Evolutia rezidentiala din Romania se vede si in acest ultim clasament, unde vedem ca tara noastra si-a dublat cresterea in 2016, in comparatie cu 2015 (7,8% versus 3,6%) si ne asteptam la continuarea acestui trend.
China a sarit de pe locul 43 in 2015, pe 7 in 2016, cu o crestere de 10.8%/an, conform Biroului National de Statistica. In pofida inflatiei puternice de anul trecut, trendul este departe de a fi uniform si multor orase care au experimentat cresteri majore li s-au impus noi restrictii.
In timp ce topul 10 s-a schimbat radical de anul trecut, ultimele pozitii sunt ocupate, in linii mari, de aceleasi tari. Ucraina, Taiwan, Singapore si Cipru continua sa fie caracterizate de o crestere slaba, fie din cauza crizelor geopolitice, fragilitatii economice sau masurilor restrictive care opresc dezvoltarea acestui segment.
Imaginea de ansamblu este una in care preturile raman stabile sau cresc, contrar climatului caracterizat de incertitudine politica si economica. Numarul pietelor rezidentiale care au inregistrat cresteri de preturi a crescut de la 43 in 2015 la 47 in 2016. Cu o inflatie mai mare si politici monetare divergente in 2017, cel mai probabil vom vedea un decalaj tot mai mare intre performantele pietelor puternice si cele slabe.
*The Knight Frank Global House Price Index a luat fiinta in anul 2006 si le ofera posibilitatea investitorilor si dezvoltatorilor sa monitorizeze si sa compare performantele pietelor rezidentiale de clasa medie din lume. Indicele este construit trimestrial pe baza statisticilor oficiale guvernamentale sau pe baza datelor bancilor centrale, acolo unde acestea sunt disponibile.
Raport complet: http://www.knightfrank.com/research/global-house-price-index-q4-2016-4506.aspx
Despre Knight Frank
Knight Frank este cea mai mare retea globala detinuta privat in domeniul imobiliar. Avand sediul in Londra, Knight Frank, impreuna cu partenerul din Statele Unite, Newmark Grubb Knight Frank, opereaza in 413 birouri, din 60 de tari, pe sase continente unde are peste 14.000 de angajati. Grupul ofera consultanta tuturor tipurilor de clienti, de la proprietari individuali si cumparatori pana la dezvoltatori, investitori si chiriasi corporativi. Pentru mai multe informatii despre Companie, accesati KnightFrank.com