Potrivit analizelor RE/MAX, lider mondial în real-estate şi franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment, piaţa imobiliară din România va înregistra în acest an o creştere uşoară, după ce în 2014 s-a simţit deja un reviriment.
„Estimăm că anul acesta vom asista la o creștere cu circa 5% a pieței imobiliare, această evoluţie fiind influenţată atât de contextul european, cât şi de facilităţile pe care le oferă băncile în ceea ce priveşte creditarea şi de programul Prima Casă”, a declarat Răzvan Cuc, Director Regional RE/MAX România.
Potrivit afirmaţiilor sale, revirimentul pieţei imobiliare s-a putut observa încă din 2014. Astfel, analizele RE/MAX arată o creştere tot mai mare a numărului de proiecte imobiliare aflate fie în stadiul de proiect, fie deja demarate, în principal în oraşele cheie din România, precum Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Braşov sau Timişoara.
„Această evoluţie era de aşteptat, mai ales în contextul în care cea mai mare parte a pieţelor mature din Europa se află deja pe un trend ascendent. Pe termen mediu, estimăm că se vor observa creşteri de 5% de la an la an, în următorii 5 ani, în condiţiile în care economia globală şi cea europeană rămâne stabile”, a mai spus Răzvan Cuc.
Reprezentantul companiei a mai adăugat că această evoluţie este una firească şi că perioada de boom imobiliar, când atât piaţa, cât şi preţurile proprităţilor aveau creşteri majore de la an la an, nu se va mai repeta foarte curând.
Cum s-a schimbat atitudinea consumatorului
Potrivit analizelor RE/MAX, anii de criză economică au adus schimbări majore şi în ceea ce priveşte atitudinea românilor atunci când sunt în căutarea unei locuinţe.
„În perioada de boom imobiliar, cea mai mare parte a românilor investeau în proprietăţi de care nu aveau neaparat nevoie, cu suprafeţe foarte mari care, dincolo de costul de achiziţie ridicat, implicau şi cheltuieli foarte mari de întreţinere. Astăzi însă atitudinea s-a schimbat radical”, a afirmat Răzvan Cuc.
Astfel, românii care caută astăzi o locuinţă sunt mult mai sceptici şi foarte atenţi la detalii. Potrivit reprezentantului RE/MAX, majoritatea iau decizia într-un timp mai lung şi analizează îndelung nevoile pe care le au.
„Astăzi nu se vând decât un procent mic din spaţiile locative direct din planşetă, clienţii aşteptănd să vadă proiectele terminate şi finisate pentru a fi siguri că iau cea mai bună decizie”, a încheiat acesta.
# # #
Despre RE/MAX
RE/MAX este lider mondial în real-estate, fiind franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment. Compania, înfiinţată în 1973 în Denver, are astăzi peste 6.500 de birouri şi peste 97.500 de agenţi afiliaţi în mai mult de 95 de ţări din întreaga lume. În Europa, RE/MAX este prezent în 31 de ţări, cu peste 1.500 birouri şi mai mult de 13.000 de agenţi, continuând să se extindă.
În România, RE/MAX România a încheiat anul 2014 cu doisprezece francize în șase mari orașe din țară. Pentru 2015, planurile companiei se vor concentra pe București și pe dezvoltarea rețelelor din oraşe precum Timișoara, Iași și Constanța. www.remax.ro
# # #