
stirile imobiliare
„Locked Shields”, exercițiul de securitate și apărare cibernetică organizat sub egida NATO, a luat sfârșit vineri.
La ediția din 2025 au participat specialiști din partea Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC). Evenimentul s-a desfășurat în perioada 5–9 mai 2025, la Locked Shields 2025, la Biblioteca Centrală a Universității Politehnica din București.
Exercițiul a fost organizat în România de Ministerul Apărării Naționale (MApN), cu sprijinul DNSC și al Universității Politehnica din București. În această săptămână, specialiști militari și civili din domeniile securitate și apărare cibernetică, potrivit comunicatului de presă emis de DNSC.
Locked Shields este organizat anual de Centrul de Excelență NATO pentru Cooperare în Domeniul Apărării Cibernetice (CCDCOE) din Tallinn, Estonia, iar scopul inițiativei este de a oferi un cadru de intruire pentru testarea capacităților de reacție în fața unor amenințări cibernetice.
La ediția din acest an au participat aproape 4.000 de experți civili și militari din 41 de state aliate și partenere, grupați în 17 echipe multinaționale. Fiecare echipă a avut misiunea de a proteja infrastructuri critice naționale simulate, într-un scenariu cu peste 9.000 de atacuri cibernetice complexe.
Este al cincilea an în care România participă, fiind reprezentată de Comandamentul Apărării Cibernetice din MApN. Țara noastră a format o echipă comună alături de 260 de specialiști din Portugalia și Republica Moldova.
Membrii echipei fac parte din rândul instituțiilor componente ale Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, Directoratul Național de Securitate Cibernetică, mediul academic, dar și companii private din domeniul securității cibernetice.
Specialiștii în apărarare cibernetică „ au fost nevoiți să gestioneze și să răspundă în timp real unui spectru larg de incidente cibernetice care reflectă provocările globale actuale, precum, protejarea serviciilor esențiale și a infrastructurilor critice fundamentale pentru funcționarea societăților moderne, inclusiv rețelele energetice, sistemele de distribuție și purificare a apei, serviciile satelitare, de comunicații, 5G și apărare”, potrivit sursei citate.
„Locked Shields se remarcă față de alte exerciții prin caracterul său complex, realistic și multidimensional, solicitând echipelor nu doar reacții tehnice la atacuri cibernetice, ci și gestionarea comunicării publice, oferirea de consultanță juridică și luarea de decizii strategice, toate desfășurate sub presiunea timpului și în condiții de stres intens. Prin implicarea activă în acest exercițiu, România își reconfirmă angajamentul ferm față de consolidarea securității cibernetice colective în cadrul NATO și dezvoltarea unei capabilități naționale de apărare cibernetică robustă, interoperabilă și rezilientă în fața amenințărilor moderne”, se arată în comunicatul emis de Directoratului Național de Securitate Cibernetică.
Articolul România a participat la exercițiul internațional de securitate cibernetică NATO apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Exercițiul „Locked Shields 2025” a reunit experți din 41 de țări pentru a testa capacitățile de apărare cibernetică într-un mediu complex și realist, consolidând securitatea cibernetică globală.
Articolul România a participat la exercițiul internațional de securitate cibernetică NATO apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax