
stirile imobiliare
În apropierea turului doi al alegerilor prezidențiale, România se confruntă cu un val tot mai agresiv de dezinformare online, generat de rețele de conturi false care promovează mesaje politice și amplifică artificial nemulțumirea publică, avertizează analiștii. „Acestea sunt cu siguranță boți”, au precizat experții, care au identificat zgomot ce vrea să sugereze „furia societății” generat „în interior”, acolo unde sunt înregistrate videoclipurile, a relatat luni Reuters.
România se confruntă cu o intensificare a dezinformării online în perioada premergătoare turului doi al alegerilor prezidențiale, au observat analiștii politici, care au depistat foarte multe conturi false ce susțin partidele politice, asemănător situației de dinaintea alegerilor anulate, când conturile TikTok au cunoscut o creștere semnificativă.
„Acestea sunt cu siguranță boți,” a precizat expertul Sorin Ioniță, care a menționat exemple precum conturi inactive care par să aparțină unei doamne cu salon de manichiură sau unui pasionat de fotbal sau mașini, și care, brusc, s-au activat și au început să posteze conținut politic și să atragă mii de vizualizări.
„Videoclipurile lui George Simion de pe TikTok îmbină discursul naționalist cu un ton emoțional accentuat și recurg frecvent la adresări directe către cameră, imagini de la evenimente politice și secvențe din culise, cu scopul de a crea o senzație de legătură personală cu publicul. Este o rețetă perfecționată de Georgescu”, a spus analistul.
Sorin Ioniță a precizat că mult din conținutul suspect de pe conturile online reflectă o adevărată mânie în societate, însă zgomotul de fond care sugerează „furia societății” nu este autentic, ci produs special pentru înregistrările difuzate: „Probabil amplifică zgomotul, dar acesta este generat în mare parte în interior”.
Reuters a menționat că George Simion profită de valul de frustrare populară față de liderii partidelor politice tradiționale. Candidatul AUR se opune ajutorului militar pentru Ucraina, critică Uniunea Europeană și spune că se aliniază mișcării „Make America Great Again” a lui Donald Trump.
OpenMinds: „Dezinformări susținute de Kremlin”
James E. Trainor III, comisar al Comisiei Federale pentru Alegeri din SUA, care monitorizează alegerile din România, a declarat, la București, că autoritățile trebuie să „meargă pe un fir foarte subțire” atunci când reglementează rețelele sociale, pentru a nu limita capacitatea oamenilor de a comunica: „Cea mai bună metodă pentru acest proces este să faci exact ceea ce fac deja autoritățile, și anume să vorbească direct cu cei care administrează acele site-uri.”
OpenMinds, o companie de tehnologie axată pe combaterea regimurilor autoritare, a declarat că investigația sa a descoperit că 24% dintre canalele Telegram în limba română răspândesc ceea ce a numit „o dezinformare susținută de Kremlin”. Raportul său a arătat că unul din patru mesaje de pe aceste canale promovează material din mass-media de stat rusă și alte surse pro-Kremlin.
Din începutul anului 2022, 48 de canale Telegram au publicat peste 4.000 de postări destinate să submineze încrederea în instituțiile democratice și să alimenteze teorii ale conspirației, inclusiv afirmații despre un „lovitură de stat”, după anularea alegerilor din 2024, a declarat OpenMinds pentru Reuters.
Pe site-ul său, platforma Telegram afirmă că cea mai eficientă modalitate de a combate dezinformarea „este să oferim cititorilor instrumentele și informațiile necesare pentru a analiza mass-media pe care o consumă.”
Articolul România se pregătește pentru o val de dezinformare înaintea turului doi al alegerilor apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
România se confruntă cu un val de dezinformare online amplificat de conturi false și boți, care promovează mesaje politice și creează o senzație falsă de furie socială.
Articolul România se pregătește pentru o val de dezinformare înaintea turului doi al alegerilor apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax