
stirile imobiliare
Cel puțin 72 din cei 100 de senatori americani sunt pregătiți să voteze pentru sancțiuni „zdrobitoare” împotriva Rusiei și tarife uriașe pentru țările care sprijină Moscova, a declarat joi senatorul republican Lindsey Graham, a relatat The Kyiv Independent.
Acordul reprezintă un bipartizanat rar întâlnit în contextul politic actual divizat din SUA și evidențiază poziția comună a senatorilor față de agresorul rus, indiferent de partid.
Proiectul de lege urmează să introducă noi sancțiuni pentru statul rus și să impună tarife de 500% asupra importurilor din țările care achiziționează petrol, produse petroliere, gaze naturale sau uraniu din Rusia, dacă Vladimir Putin refuză să inițieze negocieri de pace reale pentru a încheia războiul împotriva Ucrainei.
„Cel puțin 72 de senatori sunt pregătiți să voteze pentru sancțiuni zdrobitoare împotriva Rusiei și tarife masive pentru țările care sprijină Moscova”, a declarat republicanul Lindsey Graham, menționând că se așteaptă la un sprijin suficient pentru aceste măsuri și în Camera Reprezentanților.
„Scopul este să-l ajutăm pe președinte”, a precizat senatorul republican Graham, argumentând că „Donald Trump este cea mai potrivită persoană pentru a atinge acest obiectiv, iar aceste sancțiuni reflectă opinia Senatului: cu toții vedem în Rusia principalul răufăcător”.
Putin „ar face o greșeală uriașă dacă ar încerca să-l manipuleze pe Trump”
Senatorul a adăugat că Putin „ar face o greșeală uriașă dacă ar încerca să-l manipuleze pe Trump”, numind sancțiunile anunțate joi „un instrument din trusa cu unelte a președintelui Trump”, într-o încercare de a echilibra imaginea lui Trump, perceput adesea ca fiind prea prietenos cu șeful statului rus.
Anunțul noilor măsuri vine în timp ce oficialii americani își intensifică eforturile pentru a asigura un armistițiu în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. În ciuda promisiunii că va încheia rapid războiul, Trump a evitat până acum să introducă noi sancțiuni împotriva Moscovei sau a statelor care sprijină economic Rusia.
Dezvăluirea noii inițiative de către oficialii Statelor Unite pune presiune și pe aliații Rusiei, în încercarea de a-i forța să se alinieze cu poziția Occidentului, vizând indirect țări precum China, India sau alte economii emergente.
Dacă vor fi aplicate, sancțiunile și tarifele vor intensifica și mai mult izolarea economică a Rusiei, afectându-i exporturile de energie, principala sursă de venit pentru bugetul de stat. La nivel mondial, țările care vor reduce achizițiile din Rusia vor căuta, însă, alternative, ceea ce ar putea duce la o creștere a cererii și, implicit, a prețurilor globale ale petrolului, gazelor și uraniului.
Trump a intervenit mai tranșant în oprirea războiului în 24 aprilie, imediat după ce Rusia a lansat 215 rachete și drone asupra Ucrainei, ucigând cel puțin 12 civili și rănind 87 de persoane în Kiev. Președintele SUA a spus că atacul nu era „necesar” și i s-a adresat direct lui Putin cu imperativul „Vladimir, oprește-te!”, însă aceasta nu a avut nicio consecință.
Kievul a acceptat armistițiul complet de 30 de zile propus de Washington în martie, dar Moscova continuă să-l respingă și să-și intensifice ofensivele.
Articolul Senatorii americani vor vota sancțiuni „zdrobitoare” împotriva Rusiei dacă Putin refuză negococieri reale apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Peste 70 de senatori americani sunt gata să sprijine sancțiuni dure împotriva Rusiei și tarife mari pentru țările care sprijină Moscova, ca răspuns la agresiunea Rusiei în Ucraina.
Articolul Senatorii americani vor vota sancțiuni „zdrobitoare” împotriva Rusiei dacă Putin refuză negococieri reale apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax