
stirile imobiliare
În timp ce bursele americane au înregistrat pierderi semnificative, piața din China pare să restabilească încrederea investitorilor: principalul indice bursier chinez, SSEC, este în scădere cu doar 1,3 % de la începutul lunii până în prezent, comparativ cu pierderea de peste 8% a acțiunilor din SUA (SPX).
Investitorii mici din China își manifestă sentimentul patriotic prin cumpărarea de acțiuni, în special în sectoare cheie, cum sunt apărarea, tehnologia și consumul, considerate strategice pentru autonomia economică și pentru protejarea companiilor locale și care se confruntă cu excluderea de pe piețele globale din cauza tarifelor impuse de SUA, scrie Reuters.
Înainte de anunțul lui Donald Trump privitor la taxele comerciale, investitorii chinezi își retrăgeau masiv fondurile investite pe piețele de acțiuni din China, ceea ce a condus la o scădere semnificativă a fluxurilor de capital. Atitudinea lor s-a schimbat, însă, odată cu impunerea tarifelor vamale americane. În loc să retragă bani, au început să investească din nou, ceea ce a dus la un flux net de 45 de miliarde de yuani în piețele de acțiuni din China, echivalentul a aproximativ 6 miliarde de euro în mai puțin de trei săptămâni (acțiunile companiilor chineze se listează pe bursele din China continentală în yuani). Rezultatul achiziției patriotice de acțiuni a fost „îmbunătățirea semnificativă a sentimentul investitorilor”, a apreciat Meng Lei, strateg de acțiuni pentru China la UBS Securities.
„Scopul nu este să fac bani, ci să contribui pentru țara mea”
Și fondurile tranzacționate la bursa din China (ETF-urile) au înregistrat intrări semnificative, depășind pentru prima dată 4 trilioane de yuani, puțin sub 550 miliarde de euro, ceea ce denotă încrederea în potențialul economic al Chinei, chiar și în contextul provocărilor externe, precum conflictele comerciale sau volatilitatea piețelor globale.
„Scopul nu este să fac bani, ci să contribui pentru țara mea”, a explicat administratorul unei firme chineze private de design interior, care a hotărât să cumpere lunar acțiuni la companii ale țării sale. El a menționat că și-a deschis conturi de tranzacționare imediat după ce taxele vamale americane au provocat scăderea acțiunilor chinezești, considerând că „fiecare chinez ar trebui să-și sprijine țara până la capăt” în acest război comercial.
Patriotismul a remodelat chiar și portofoliile unor investitori de profesie, care reduc riscurile și maximizează câștigurile, de regulă. Un manager de fonduri de hedging, fonduri flexibile și agresive, și-a investit toate economiile în acțiuni chinezești, văzând conflictul comercial cu SUA ca pe un „război fără arme”. Alți investitori au devenit naționaliști și au jurat să sprijine economia locală prin refuzul de a vinde acțiunile pe care le dețin la companiile chineze sau de a susține mărci americane, ca un gest de solidaritate față de China în fața „bullying-ului” din partea SUA.
Mai multe companii chinezești au anunțat planuri de răscumpărare a acțiunilor
Companii influente, precum JD.com, Freshippo (deținută de Alibaba), CR Vanguard sau Yonghui Superstores, au anunțat măsuri care ajută exportatorii să se reorienteze către piața internă, iar alți investitori, precum un alpinist chinez din regiunea Ningxia din nord-vestul Chinei, au jurat să investească mai mulți bani în acțiuni, chiar dacă ar înregistra pierderi: „Să fii patriot înseamnă să ții cu acțiunile țării tale.”
Premierul chinez, Li Qiang, a îndemnat oficialii guvernamentali să-și intensifice eforturile pentru stabilizarea pieței de acțiuni. Investitorii susținuți de stat au promis public că vor cumpăra mai multe acțiuni, iar o serie de companii chinezești, listate pe bursă, au anunțat planuri de răscumpărare a acțiunilor.
Brokerii sunt de părere că „apărarea acțiunilor companiilor chineze este un alt câmp de luptă în conflictul extins dintre China și Statele Unite.”
Articolul Solidari cu țara lor: Chinezii investesc patriotic în acțiunile companiilor chinezești și refuză mărcile americane apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
În plin război comercial cu SUA, economia Chinei primește ajutor chiar de la cetățenii săi. Investitorii privați, care percep taxele comerciale impuse țării lor drept abuzive, un „bullying din partea SUA”, cumpără acțiuni la companiile chineze, chiar dacă nu câștigă din aceste plasamente sau chiar ar putea pierde. În timp ce bursele americane înregistrează pierderi semnificative, piața din China pare să restabilească încrederea investitorilor, potrivit analizei publicate marți de Reuters.
Articolul Solidari cu țara lor: Chinezii investesc patriotic în acțiunile companiilor chinezești și refuză mărcile americane apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax