
stirile imobiliare
Un nou sondaj realizat de INSCOP Research pentru platforma Informat.ro, ediția a II-a, din perioada 20-26 iunie 2025, arată că aproape jumătate dintre români consideră statul responsabil pentru dificultățile pe care le întâmpină.
46% dintre cei chestionați spun că sunt complet de acord cu afirmația „Simt că statul poartă o mare parte din vină pentru situația mea actuală”. Alți 24,6% sunt oarecum de acord, 9,7% sunt oarecum în dezacord, iar 17,3% declară că sunt total în dezacord.
Votanții AUR, persoanele cu vârste între 45 și 60 de ani și cei care locuiesc în orașe mici susțin într-o proporție mai mare această opinie. În schimb, mai mulți votanți USR, tineri sub 30 de ani și persoane cu studii superioare spun că nu sunt de acord.
„Sentimentul de blocaj sistemic este generalizat”
Potrivit directorului INSCOP, Remus Ștefureac, sondajul indică un nivel scăzut de încredere în corectitudinea și funcționarea instituțiilor.
„Datele Barometrului Informat.ro INSCOP Research arată că percepția dominantă asupra meritocrației este profund erodată, peste 74% dintre respondenți considerând că succesul în România este determinat mai degrabă de relații și conexiuni decât de competențe reale. Rezultatele arată o criză profundă de încredere în mecanismele sociale și instituționale ale țării. Sentimentul de blocaj sistemic este generalizat, aproape 73% dintre participanți având impresia că sistemul socio-politic actual este construit deliberat pentru a împiedica mobilitatea socială, ceea ce sugerează o stare de captivitate și lipsă de perspective”, a declarat Ștefureac.
El mai spune că „statul este perceput ca principal responsabil pentru eșecurile individuale. Externalizarea responsabilității este dublată de sentimentul de inechitate care alimentează o stare de alienare socială, aproape 59% dintre respondenți simțind că alții au fost ajutați pe nedrept în timp ce ei au fost ignorați. Cel mai grav efect al eroziunii încrederii în echitatea socială este alimentarea populismului și radicalizarea politică, fenomene care au lovit deja puternic regimul democratic și creează un teren fertil pentru conflicte sociale favorabile polarizărilor extreme. Percepția generalizată că statul e responsabil pentru eșecuri individuale arată nevoia urgentă de reforme administrative vizibile, care să demonstreze eficiență și corectitudine, pentru a reconstrui capitalul de încredere între cetățean și instituțiile publice”.
Cum văd românii succesul în România
Sondajul arată că 48,2% dintre respondenți sunt complet de acord cu afirmația „Cei care reușesc în România nu sunt neapărat cei mai capabili, ci cei mai conectați”.
Alți 25,8% spun că sunt oarecum de acord, 5,1% sunt oarecum în dezacord, iar 15,6% afirmă că sunt total în dezacord. Ponderea celor care nu au știut sau nu au vrut să răspundă este de 5,3%.
Tinerii sub 30 de ani, votanții PNL și USR, precum și angajații din sectorul public susțin această opinie într-o proporție mai mare decât restul populației.
În schimb, votanții PSD și AUR, persoanele de peste 60 de ani și cele cu nivel educațional redus tind să nu fie de acord cu această idee.
Despre sistemul care „te ține pe loc”
La afirmația „Am senzația că sistemul este astfel construit încât să te țină pe loc”, 49,5% dintre respondenți sunt complet de acord. 23,3% sunt oarecum de acord, 8,2% sunt oarecum în dezacord, iar 16,4% sunt total în dezacord. Procentul celor care nu știu sau nu răspund este de 2,6%.
Mai mulți susținători AUR, angajați la stat, persoane cu studii medii și locuitori ai orașelor mici consideră că afirmația reflectă realitatea.
La capitolul sistem corupt și percepția populației asupra acestui concept, 54,5% dintre respondenți sunt complet de acord cu afirmația „că succesul unora este rezultatul unui sistem corupt sau nedrept”.
Conform datelor INSCOP, 21,7% sunt oarecum de acord, 5,5% sunt oarecum în dezacord, iar 15,2% sunt total în dezacord. 3,1% nu au răspuns sau nu au știut ce să spună. Această opinie este împărtășită mai ales de persoane între 30 și 44 de ani, locuitori din București și angajați în sectorul privat.
Persoanele între 45 și 59 de ani, votanții PSD și locuitorii din mediul rural se regăsesc mai des printre cei care nu sunt de acord cu această afirmație.
Articolul Sondaj INSCOP. Românii consideră statul vinovat pentru problemele lor: „Rezultatele arată o criză profundă de încredere” apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Majoritatea românilor consideră că statul este principala cauză a problemelor personale și sociale cu care se confruntă, arată un sondaj recent INSCOP Research.
Articolul Sondaj INSCOP. Românii consideră statul vinovat pentru problemele lor: „Rezultatele arată o criză profundă de încredere” apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax