O noua editie a conferintei ”Sustainable buildings – A step into the future” a avut loc pe 15 iunie, la Hotel Sheraton. Organizata de Idea Events, impreuna cu Asociatia Together for a Better Tomorrow si in parteneriat cu Romania Green Building Council si ROFMA, conferinta i-a adus impreuna pe unii dintre cei mai apreciati lideri ai industriei, experti si profesionisti dedicati arhitecturii sustenabile, care si-au prezentat cele mai recente proiecte si au discutat cele mai inovatoare solutii din domeniu. Printre subiectele dezbatute in premiera in cadrul conferintei s-a numarat si acela al standardului WELL Building, o certificare ce se adreseaza si ia in calcul ocupantii cladirilor, sanatatea si confortul acestora, avand implicatii directe in retentia si cresterea productivitatii lor.
Conferinta a fost deschisa de Andrei Botis (MRICS, NAI Romania), cu o perspectiva de ansamblu asupra industriei constructiilor „verzi” din Romania.
Daniel Popa (Reynaers Aluminium), a vorbit despre solutiile tehnologice de inalta performanta marca Reynaers, care reduc costurile, conferind confort sporit atat in cadrul proiectelor comerciale si rezidentiale, dar si industriale. In discutie a fost adusa si inovatia AVALON, o camera de simulare virtuala din interiorul Campusului Reynaers din Belgia, care ofera o experienta virtuala unica de vizualizare si evaluare a unei cladiri, inca din faza de proiectare.
Oana Stamatin (Colliers International) a analizat modul in care certificarile verzi au influentat cladirile de birouri din Bucuresti, insistand asupra beneficiilor unui spatiu construit verde.
Cristian Vasiliu (ROFMA) a adus in discutie tendintele, rolul si preocuparile specialistilor din facility management pentru un mediu construit sustenabil, precum si reglementarile noilor Standarde ISO pentru Facility Management. Primul panel s-a incheiat cu interventia lui Mihai Paduroiu (MRICS, CBRE Romania), al carui discurs s-a focusat pe conceptele health, wellness si wellbeing.
Raspunzand intrebarilor adresate din audienta, Mihai Paduroiu a explicat in ce consta noutatea si diferenta dintre standardul WELL si celelalte standarde de acreditare green. El a analizat principalele trenduri in domeniu in ceea ce priveste spatiile de birouri verzi, facand referire si la noul proiect Skanska, cladirea Campus 6, ce urmeaza a fi prima cladire acreditata WELL din Romania si a carei constructie a inceput deja.
Proiectul a fost dezvoltat pornind de la lucrurile esentiale – aer, lumina, spatiu si comunitate, si aduce pe piata cladirilor de birouri din Romania o serie de inovatii, cum ar fi sistemul HVAC avansat, sistemele de monitorizare si control a calitatii apei si prezenta unui spatiu verde generos si deschis, menit sa incurajeze interactiunea pentru ocupanti si pentru comunitate. In premiera pentru Romania, Campus 6 va avea si propria pista de alergare, de aproximativ 400 m, amenajata pe acoperis, oferind spatiu pentru exercitiu fizic.
Cel de-al doilea panel al conferintei a fost dedicat acreditarilor green, cu focus pe standardul WELL Building. Monica Ardeleanu (Romania Green Building Council) a discutat despre programul Ipoteca verde si despre proiectele acreditate green RoGBC, subliniind beneficiile conferite de traiul in cladiri verzi, atat din punct de vedere financiar, cat si al sanatatii ocupantului. Arh. Bogdan Brandiburg (Brandiburg Studio) a vorbit despre proiectele realizate de studioul sau de arhitectura si a prezentat proiectul rezidential Satul Scandinav, compus in totalitate din case active, caracterizate de un consum redus de energie. Discutiile in panel au continuat cu o prezentare extinsa a standardului WELL Building, realizata de Tamara Dogariu (Well Acredited Professional). Aceasta a inclus o analiza a fiecaruia dintre cele 7 criterii esentiale de evaluare –Aer, Apa, Hrana sanatoasa, Lumina, Sport, Confort, Minte. Invitatul special al acestei editii, Arh. Ben Allen (Ben Allen Studio London), fondator al biroului de arhitectura care a dezvoltat primul proiect european ce a obtinut acreditarea WELL Building, a completat discutia cu un punct de vedere valoros si aplicat referitor la experienta si provocarile intampinate in finalizarea acestui proiect.
Ultimul panel al conferintei i-a reunit pe unii dintre cei mai importanti dezvoltatori din industria real estate, dar si specialisti din domeniul legislativ. Dimitris Pergamalis (Globalworth) a deschis cel de-al treilea panel cu o prezentare a primei cladiri Platinum din Romania si Europa de Sud Est, marca Globalworth. Prezentarea a urmarit atat etapa de concept si design, dar si pe cea de executie si post-executie, din punct de vedere al masurilor luate pentru a asigura o eficienta energetica maxima.
Dimitris Pergamalis a punctat si lectiile invatate in urma acestui proces, insistand totodata si pe importanta sprijinului venit din partea chiriasilor. Alex Skouras (Alesonor) a continuat discutia cu o prezentare a ansamblului rezidential Amber Gardens, ce are la baza principiile designului bioclimatic si foloseste cele mai avansate solutii arhitecturale si tehnologice in scopul obtinerii unui consum extrem de redus de energie.
Ramona Grozavescu (Immochan Romania) a prezentat proiectul Coresi Shopping Resort, un exemplu de regenerare urbana, arhitectura inovatoare si proiectare in conformitate cu standarde prietenoase cu mediul inconjurator. Ingo Nissen (Sonae Sierra) a completat discutia cu o analiza a proiectului Park Lake, dezvaluind totodata si cum va continua sa se dezvolte acesta, in acord cu trendurile viitorului in materie de centre comerciale. Aspecte privind legislatia actuala si reglementarile in domeniu, au fost surprinse de Vlad Tanase (NNDKP), in interventia sa, pe care a avut-o la finalul panelului 3.
Concluziile conferintei, pe scurt: viitorul in industria real estate inseamna: tehnologii, materiale si caracteristici integrate intr-un spatiu primitor, care sa stimuleze angajatul si sa creasca retentia acestuia; integrarea conceptului birou = acasa, prin crearea conditiilor de lucru si programelor care sa creasca productivitatea angajatilor, sa ii mentina sanatosi la trup si minte; facilitati la locul de munca care sa incurajeze miscarea si trasportul alternativ – biciclete si masini electrice; implicarea dezvoltatorului/chiriasului/angajatului in acest demers; respectarea mediului; reducerea amprentei de carbon; folosirea materialelor de constructie naturale, ecologice; folosirea tehnologiilor de ultima ora; reducerea consumurilor si costurilor.
Multumim partenerilor nostri, care prin contributia lor au facut posibila desfasurarea evenimentului:
Partener GOLD: Genesis Property
Parteneri SILVER: CBRE Romania, Private Luxury Group, Private Jets Europe
Parteneri media: Wall Street, Agerpres, Igloo, Arena Constructiilor, Stirile Imobiliare, Rezidential.net, Ecoprofit
Traducerea oferita de Casa de Traduceri.
—
Despre organizator si co-organizator:
Idea Events este divizia de evenimente a Private Luxury Group. Cu experienta in organizarea de evenimente private, pentru clientii sai exclusivisti, in 2016, Idea Events a inceput organizarea unor serii de evenimente publice generate de cele mai de actualitate subiecte internationale si nationale in ceea ce priveste sustenabilitatea si dezvoltarea durabila.
Cu fiecare eveniment organizat, Idea Events promoveaza bunele practici, incurajeaza creativitatea si faciliteaza schimbul de experienta. Toate materialele folosite in cadrul evenimentelor sunt confectionate din materiale reciclate, iar prin fiecare actiune este promovata o abordare cat mai prietenoasa cu mediul inconjurator.
Asociatia Together for a Better Tomorrow are ca scop organizarea de actiuni si proiecte menite sa sprijine dezvoltarea durabila si sa incurajeze un stil de viata sustenabil.