
stirile imobiliare
Reacția Chinei la tarifele impuse de Trump
Ca răspuns la măsurile SUA, Beijingul a impus imediat tarife identice asupra produselor americane și a anunțat că va implementa controale la exporturile de pământuri rare, elemente vitale pentru tehnologia de consum și medicală, potrivit AFP.
Spre deosebire de primul mandat al lui Trump, actuala politică tarifară nu vizează doar China, ci întreaga lume, inclusiv aliații tradiționali ai Americii care adoptaseră o poziție fermă față de Beijing. Cu doar câteva zile înainte de anunțul privind tarifele pe care Trump le-a numit „de Ziua Eliberării”, China a făcut demersuri pentru reluarea negocierilor de liber schimb cu Japonia și Coreea de Sud, aliați prin tratat ai SUA, dar care privesc cu scepticism politicile Beijingului.
„Dacă unilateralismul lui Trump continuă, mă aștept ca Beijingul să curteze aceste capitale mai agresiv, poziționându-se ca ancora economică mai stabilă din regiune”, a declarat Lizzi Lee, cercetător în economia chineză la Centrul pentru Analiză Chineză din cadrul Institutului de Politici al Societății Asiatice.
„Și să nu uităm de imagine. China prezintă tarifele lui Trump ca dovadă a declinului SUA – recurgând la protecționism, intimidând aliații și retrăgându-se din normele globale”, a adăugat ea.
Yun Sun, cercetător senior la Centrul Stimson, a remarcat că se aștepta ca reacția Chinei să fie „puțin mai temperată”, dar Beijingul nu pare la fel de îngrijorat ca în primul mandat al lui Trump.
„Cred că chinezii văd acest lucru mai mult ca o oportunitate și consideră că SUA se subminează activ”, a spus ea.
„Există mai multe părți nedreptățite care fuseseră aliate loiale ale SUA. Acum, încrederea lor în abordarea pe care SUA o adoptă în întreaga lume este – nu aș spune distrusă – dar cel puțin pusă la îndoială”.
Efectele negative asupra Chinei
China va resimți probabil efecte negative reale din cauza tarifelor americane, având în vedere că a exportat bunuri în valoare de peste 500 de miliarde de dolari către SUA anul trecut.
Totuși, în opinia lui Jacob Stokes, cercetător senior la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană, și China are numeroase dispute cu alte țări, de la conflicte teritoriale cu Japonia, India și Asia de Sud-Est, până la îngrijorările Europei privind sprijinul Chinei pentru Rusia în războiul din Ucraina.
Experții observă că, deși atât administrația Trump, cât și cea a fostului președinte Biden au identificat China drept principalul rival al SUA, Trump pare să-l vadă pe președintele Xi Jinping „nu ca pe un dușman, ci ca pe un egal – un alt om puternic”, conform analizei lui Lizzi Lee.
„Pentru Trump, războiul economic nu este despre economie sau piețele bursiere – este despre aparența dominației și a puterii”, a concluzionat Lee. „Și asta lasă suficient spațiu pentru o schimbare de direcție – dacă Xi oferă tipul de victorie pe care Trump o poate prezenta ca atare”.
Articolul Tarifele impuse de Trump ar putea crea o oportunitate pentru China apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Tarifele globale lansate recent de președintele Trump, deși promit să ajute muncitorii americani, ar putea aduce beneficii neașteptate Chinei, conform avertismentelor experților.
Articolul Tarifele impuse de Trump ar putea crea o oportunitate pentru China apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax