
stirile imobiliare
Uniunea Europeană lucrează la un nou sistem de „credite pentru natură”, destinat să stimuleze financiar fermierii, silvicultorii și alți administratori de terenuri care desfășoară activități ce protejează ecosistemele.
Măsura are ca scop să transforme protejarea naturii într-o activitate economică sustenabilă, într-un context în care bugetele publice sunt deja tensionate de alte priorități, precum apărarea.
Comisia Europeană a anunțat luni că va crea un grup de experți, format din reprezentanți ai guvernelor, fermierilor, comunităților locale și oameni de știință, care să elaboreze metodologia și criteriile de funcționare pentru acest nou mecanism.
UE intenționează să lanseze și un proiect-pilot pentru testarea sistemului, până în anul 2027, potrivit Reuters.
Credite ecologice pentru practici agricole regeneratoare
Noul model ar permite companiilor sau țărilor să cumpere credite emise de cei care desfășoară activități benefice pentru mediu, cum ar fi plantarea de arbori, restaurarea zonelor umede sau tranziția către practici agricole regenerative.
Printre aceste acțiuni se numără și rotația culturilor, utilizarea compostului în locul îngrășămintelor chimice, reducerea arăturii, menținerea pajiștilor biodiversificate sau protejarea surselor de apă. Obiectivul este refacerea biodiversității și combaterea degradării solului, într-un mod care susține și economia rurală.
Grupul de experți va stabili standarde clare pentru certificarea acestor credite și pentru reglementarea unei piețe dedicate, urmând să se decidă ulterior dacă noul sistem va fi integrat în legislația europeană.
Din experiența pieței creditelor de carbon
„Nu este vorba despre transformarea naturii într-o marfă, ci despre recunoașterea și recompensarea acțiunilor care restaurează și susțin natura”, a clarificat comisarul european pentru mediu, Jessika Roswall.
Modelul propus se inspiră din piața mai avansată a creditelor de carbon, un sistem în care proiecte de reducere a emisiilor de CO₂ vând credite companiilor interesate să compenseze impactul climatic.
Totuși, această piață a fost afectată de scandaluri recente, după ce o parte din proiecte nu au oferit beneficiile climatice pe care le-au promis.
În paralel, Comisia a propus recent un obiectiv climatic pentru 2040 care, pentru prima dată, ar permite statelor membre să includă în calcule și credite de carbon internaționale.
Oficialii europeni spun că experiențele din aceste piețe, inclusiv eșecurile sau neregulile ivite, vor fi analizate cu atenție pentru a evita greșelile trecutului și pentru a construi un sistem solid și credibil în ceea ce privește „creditele pentru natură”.
Articolul UE pregătește recompense pentru fermierii care protejează natura apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Comisia Europeană propune un sistem de „credite pentru natură” prin care fermierii și silvicultorii vor fi plătiți pentru acțiuni ce sprijină conservarea mediului.
Articolul UE pregătește recompense pentru fermierii care protejează natura apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax