
stirile imobiliare
„Considerăm că toată avalanșa de remarci răuvoitoare despre acest spectacol riscă să se transforme într-un atac la cultură pe cât de nefondat, pe atât, de injust şi de periculos”, se arată într-un comunicat semnat de președintele UNITER, Dragoș Buhagiar.
„În cazul de față, decuparea din spectacol a unei secvențe de 35 de secunde și transformarea acesteia în știre de senzaţie, fără o contextualizare pertinentă a mizei de adâncime a montării în întregul ei, ne aduce aminte de practici totalitare de cenzură și de subminarea libertății de creație, instrumente dureroase de represiune ale dictaturii ceaușiste”, susține Dragoș Buhagiar.
UNITER atrage atenția societății civile asupra faptului că „orice formă de cenzură poate dinamita actul de cultură și poate reprezenta o gravă imixtiune în spațiul gândirii critice pe care acesta îl articulează. Nu avem legitimitatea să ne exprimăm asupra unui act artistic fără a fi luat cunoştinţă de el în integralitatea lui. De asemenea, orice instrumentalizare a unei creații artistice și transformare a ei în suport al unui discurs marcat de ură și intoleranță constituie un pericol major pentru o societate democratică”.
UNITER transmite, de asemenea, că „încercarea, fie ea deliberată sau nu, de obstrucționare a libertății de exprimare a unor artiști, de denigrare a creației acestora, ajungându-se până la ieşiri violente putând periclita integritatea lor fizică, și, cu atât mai mult, deturnarea sensurilor unui act artistic ni se par inacceptabile într-o societate liberă. Rolul teatrului, ca formă de exprimare artistică și educație culturală, ca apărător al democrației și drepturilor omului, a fost și este să pună conducătorilor și omenirii oglinda în față”.
UNITER promovează valorile fundamentale ale democrației, incluzând liberul acces la credință și religie.
Uniunea teatrală din România precizează că imixtiunea într-o creație artistică poate reprezenta un precedent deosebit de periculos, cu accente și consecințe societale dintre cele mai nefaste. Dreptul de a gândi liber și de a crea sunt fundamentale pentru progresul cultural.
„De aceea, îndemnăm comunitatea noastră și societatea civilă la rațiune, pentru apărarea dreptului la liberă exprimare. Teatrul a fost și va fi un loc de dezbateri care ne dau forță și claritate, ne ghidează și ne eliberează de traume moștenite. Să-l păstrăm astfel!”, se mai arată în comunicat.
„Proorocul Ilie”, un spectacol controversat
Spectacolul „Proorocul Ilie” a stârnit un scandal săptămâna trecută pe rețelele de socializare. Mai mulți spectatori s-au plâns că este o „ofensă adusă Ortodoxiei”. Spectatorii revoltați au cerut inclusiv boicotarea teatrului și demiterea conducerii instituției.
Biserica Ortodoxă Română (BOR) a transmis, joi, un punct de vedere.
„Respectarea simbolurilor creştine constituie un act deopotrivă spiritual şi cultural important şi necesar într-o lume tot mai secularizată şi înclinată spre o interpretare lipsită de discernământ a vieţii spirituale. Prin urmare, luăm act cu mâhnire de utilizarea defăimătoare a simbolurilor religioase creştine în timpul interpretării piesei de teatru „Proorocul Ilie” şi sperăm ca, pe viitor, manifestările culturale să continue să respecte dimensiunea sacră a acestora, fără a prejudicia în vreun fel valoarea lor spirituală”, a transmis Patriarhia Română.
Ulterior, regizorul spectacolului a primit amenințări.
„În contextul controversei create în jurul spectacolului „Proorocul Ilie”, montat la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, am fost ținta unor mesaje cu caracter amenințător și discriminator pe platformele de socializare. Aceste mesaje conțin amenințări extrem de grave la adresa integrității mele fizice și psihice, precum și insulte și incitări la ură, motivate de originea mea etnică maghiară”, a scris pe Facebook regizorul Botond Nagy.
Articolul UNITER trage un semnal de alarmă în legătură cu linșajul mediatic care s-a dezlănţuit în jurul spectacolului „Proorocul Ilie” apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Senatul Uniunii Teatrale din România (UNITER), care este o organizație de creatori, neguvernamentală, non profit și apolitică, trage un semnal de alarmă în legătură cu linșajul mediatic care s-a dezlănţuit în jurul spectacolului „Proorocul Ilie”, producție a Teatrului Național “I.L. Caragiale” din București.
Articolul UNITER trage un semnal de alarmă în legătură cu linșajul mediatic care s-a dezlănţuit în jurul spectacolului „Proorocul Ilie” apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax