
stirile imobiliare
Cercetarea care arată că vârsta biologică a creierului este legată de mortalitate
Cercetătorii au analizat probe de sânge de la 44.498 de persoane, cu vârste între 40 și 70 de ani, dintr-o bază de date medicale britanică. Printr-o tehnologie inovatoare, specialiștii au estimat vârsta biologică a 11 organe-cheie, inclusiv a creierului, folosind semnătura proteică din sânge.
Rezultatele au fost comparate cu istoricul medical al participanților pe o perioadă de până la 17 ani. Analiza a arătat că, dintre toate organele, vârsta biologică a creierului este cel mai puternic indicator al riscului de deces.
Un creier biologic tânăr înseamnă o viață mai lungă
Conform studiului, persoanele cu un creier „extrem de îmbătrânit” (în top 7% ca vârstă biologică) au avut un risc de deces aproape dublu în următorii 15 ani comparativ cu cei al căror creier avea o vârstă biologică apropiată de cea cronologică. În schimb, un creier biologic „foarte tânăr” a fost asociat cu un risc cu 40% mai mic de deces în aceeași perioadă.
De asemenea, vârsta biologică a creierului s-a dovedit a fi strâns legată de riscul de Alzheimer. Persoanele cu un creier „îmbătrânit” au avut un risc de 3,1 ori mai mare de a dezvolta această boală, în timp ce cele cu un creier tânăr au avut un risc cu 74% mai mic.
Vârsta biologică a creierului, influențată de stilul de viață
Cercetătorii subliniază că factori precum obezitatea, sedentarismul și stresul pot accelera vârsta biologică a creierului, în timp ce exercițiile fizice, alimentația echilibrată și somnul de calitate o pot încetini.
„Creierul este poarta longevității”, a declarat neurologul Tony Wyss-Coray, coordonatorul studiului. „Dacă ai un creier biologic îmbătrânit, riscul de mortalitate crește considerabil.”
O posibilă revoluție în medicina personalizată
Studiul deschide calea spre teste de sânge personalizate care ar putea deveni o unealtă-cheie în prevenirea bolilor și în prelungirea vieții. Cercetătorii speră ca, în viitor, analiza vârstei biologice a organelor – în special a creierului – să ajute la monitorizarea și îmbunătățirea stării de sănătate.
Articolul Vârsta biologică a creierului, un indicator esențial pentru speranța de viață, potrivit unui nou studiu Stanford apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Stanford arată că vârsta biologică a creierului poate prezice cât de mult vom trăi. Persoanele cu un creier „mai tânăr” din punct de vedere biologic au șanse semnificativ mai mari de a avea o viață mai lungă și mai sănătoasă, potrivit datelor publicate în jurnalul Nature Medicine.
Articolul Vârsta biologică a creierului, un indicator esențial pentru speranța de viață, potrivit unui nou studiu Stanford apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax