
stirile imobiliare
În numeroase ocazii din trecut, dolarul american a beneficiat de statutul de activ de refugiu, apreciindu-se în perioade de incertitudine. Yenul japonez sau francul elveţian intrau în aceeaşi categorie. Anul acesta, până acum, lucrurile au stat altfel.
În timp ce yenul şi francul au îndeplinit rolul aşteptat, dolarul a regresat în pieţele valutare. Un câştigător neaşteptat: Euro. Între 1 ianuarie şi deschiderea din 16 aprilie, dolarul a pierdut 9,8% în faţa monedei unice europene. Yenul japonez a avansat cu 9,5% iar francul elveţian cu 10,3% în aceeaşi perioadă.
Volatilitatea ieşită din comun a pieţelor valutare a oglindit surprizele şi schimbările frecvente de abordare din planul relaţiilor comerciale internaţionale. Traderii instituţionali şi cei care utilizează levierul aveau, potrivit datelor CFTC din 8 aprilie, cea mai solidă poziţionare în favoarea Euro din ultimele şase luni, spune Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB Româna.
O mişcare ce a generat semne de întrebare s-a înregistrat săptămâna trecută, când titlurile de stat americane au resimţit deprecieri, împingând în sus randamentele pentru maturităţi de 10 sau 30 de ani, sincronizate cu scăderea dolarului american. Au apărut bănuieli că unii creditori internaţionali, posibil chiar cei vizaţi de sancţiuni comerciale, îşi lichidează deţinerile, arată Claudiu Cazacu.
Japonia, aflată în prima poziţie cu negocierile pentru un acord comercial nou, a luat oficial poziţie, subliniind că nu ar trebui să utilizeze această măsură „intenţionat”. Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a afirmat că nu se poate trage o concluzie pornind de la o singură săptămână şi că, mai degrabă, la baza mişcării au fost fonduri speculative cu efect de levier care au fost prinse în poziţii nefavorabile.
După Japonia, China este al doilea mare deţinător de datorie publică a SUA, cu 760,8 miliarde de dolari la finalul lui ianuarie. Datele nu sunt însă precise, pentru că unele titluri sunt deţinute prin custode şi ar putea apărea în dreptul Belgiei. Deşi trendul deţinerii de titluri de stat în mod direct a fost descendent, atunci când sunt incluse obligaţiuni ale agenţiilor ipotecare şi acţiuni, atât direct pentru China, cât şi cele ale Belgiei, nivelul total e relativ stabil. Mai multe informaţii ar putea apărea la publicarea rezervelor pe 30 mai şi fluxurile de titluri furnizate de Trezoreria SUA pe 18 iunie, arată consultantul de strategie XTB România.
În prezent, pare mai probabil ca închiderea unor strategii de arbitraj să fi accelerat mişcarea titlurilor de trezorerie, având în vedere maturităţile îndepărtate care au fost mai afectate. În timp, în cazul intensificării conflictului comercial, riscul unei realocări a deţinerilor de rezervă dinspre dolar spre monede alternative, în principal Euro, este de luat în considerare, punctează Claudiu Cazacu.
Atenţia acordată aurului s-a dovedit inspirată
China a continuat achiziţiile de aur în martie, adăugând 2,8 tone, şi ajungând la 6,5% din rezerve. Alocarea din ultimii ani spre aur a unor bănci centrale s-a dovedit inspirată: anul acesta, avansul a fost de 22,7%. Este de văzut în ce măsură Euro ar intra susţinut în atenţia băncilor centrale, dar contextul actual pare favorabil unei diversificări structurale în defavoarea dolarului.
Pachetul Germaniei de stimulare fiscală, care ar putea ajunge la jumătate de trilion de Euro în următorii ani, este o altă ancoră a încrederii în moneda unică. Totuşi, BCE ar putea scădea dobânzile în continuare, iar un Euro prea puternic nu este de dorit pentru exportatorii regiunii. Astfel, ritmul cu care se mişcă Euro va fi un factor important în economia regiunii, şi posibil şi în decizia băncii centrale.
Pentru traderi, pentru moment, întrebarea este cât de mult ar mai putea continua avansul Euro. Într-un sondaj realizat de Bloomberg, niciunul dintre analişti nu vedea un nivel de peste 1,15 pentru EUR USD anul acesta, însă volumele tranzacţionate pe pieţele de opţiuni la repere superioare acestui 1,15 indicau săptămâna trecută aşteptări din partea unor participanţi de depăşire a acestui reper în următoarele trei-şase luni.
Semnalele sunt totuşi în interiorul unei perioade deosebit de incerte. Aşa cum arată costul ridicat al instrumentelor de asigurare pentru variaţii pe pieţele valutare, traderii sunt pregătiţi pentru variaţii relativ ample în orice direcţie, pe termen scurt. Potrivit unor raportări preluate de Bloomberg, unele fonduri de risc au în vedere o continuare a mişcării, dar totul va depinde de orizontul deschiderii sau închiderii relaţiilor comerciale de la nivelurile curente.
Aşa cum ne-au arătat ultimele zile, mişcări sunt posibile în ambele sensuri. Un parcurs mai blând al negocierilor tarifare ar putea permite inclusiv o retragere a perechii valutare Euro-dolar. În privinţa rezervelor băncilor centrale, o diversificare structurală într-un orizont lung, de ani de zile, pare în prezent mai probabilă, punctează consultantul de strategie XTB România.
Articolul XTB: Euro, în lumina reflectoarelor după regresul dolarului. Fenomenul, urmărit de investitori apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Pieţele valutare actuale indică un fenomen interesant şi înconjurat de incertitudini pentru investitori şi pentru economişti, Euro fiind pus în lumina reflectoarelor, în comparaţie cu dolarul, care a pierdut teren în ultima perioadă în contextul tarifelor impuse de Donald Trump, arată XTB.
Articolul XTB: Euro, în lumina reflectoarelor după regresul dolarului. Fenomenul, urmărit de investitori apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax