
stirile imobiliare
Cum Ortodoxia atrage bărbații îngrijorați de modernitate
„O mulțime de oameni mă întreabă: „Părinte Moses, cum pot să-mi cresc masculinitatea la niveluri absurde?””. Într-un videoclip pe YouTube, un preot susține o formă de masculinitate virilă, neapologetică. Blugii skinny, încrucișarea picioarelor, folosirea fierului de călcat, modelarea sprâncenelor și chiar mâncatul supei se numără printre lucrurile pe care le ironizează ca fiind prea feminine.
Există și alte videoclipuri cu părintele Moses McPherson – un tată cu cinci copii, cu o constituție puternică – care ridică greutăți pe ritmuri de heavy metal. A fost crescut ca protestant și făcea acoperișuri, dar acum slujește ca preot în Biserica Ortodoxă Rusă din afara Rusiei (ROCOR) din Georgetown, Texas, o ramură a bisericii-mamă din Moscova.
Un nou tip de credință
ROCOR, o rețea globală cu sediul la New York, s-a extins recent în unele părți ale SUA – în principal ca urmare a convertirii oamenilor de la alte credințe.
În ultimele șase luni, părintele Moses a pregătit 75 de noi adepți pentru botez în biserica sa a Maicii Domnului, la nord de Austin.
„Când eu și soția mea ne-am convertit acum 20 de ani, obișnuiam să spunem că Ortodoxia este cel mai bine păstrat secret, pentru că oamenii pur și simplu nu știau ce este”, spune el. „Dar în ultimul an și jumătate congregația noastră s-a triplat”.
În timpul liturghiei de duminică de la biserica părintelui Moses, un număr mare de bărbați de 20-30 de ani se roagă și își fac cruce în spatele naosului. Cei care nu sunt adepți sunt uimiți de modul în care această religie – cu tradiții care datează din secolul al IV-lea d.Hr. – pare să atragă tineri neliniștiți de viața din America modernă.
Theodore, inginer de software, spune că are o slujbă de vis și o soție pe care o adoră, dar se simte gol pe dinăuntru, ca și cum ar avea o gaură în inimă. El crede că societatea a fost „foarte dură” cu bărbații și le spune constant că greșesc. El se plânge că bărbații sunt criticați pentru că vor să întrețină familia și să susțină o soție care stă acasă.
„Ni se spune că aceasta este o relație foarte toxică în zilele noastre”, spune Theodore. „Nu așa ar trebui să fie”.
Convertiri ortodoxe și căutarea rădăcinilor pierdute
Aproape toți convertiții pe care i-am întâlnit au optat pentru educația acasă a copiilor lor, în parte pentru că ei cred că femeile ar trebui să acorde prioritate familiilor lor, mai degrabă decât carierelor lor.
Părintele John Whiteford, arhipastor în ROCOR din Spring, la nord de Houston, spune că școlarizarea acasă asigură o educație religioasă și este „o modalitate de a-ți proteja copiii”, evitând în același timp orice discuție despre „transgenderism, sau cele 57 de genuri ale lunii sau orice altceva”.
În comparație cu milioanele de credincioși din mega bisericile evanghelice din America, numărul creștinilor ortodocși este infim – doar aproximativ un procent din populație. Aceasta include Ortodoxia Răsăriteană, așa cum este practicată în Rusia, Ucraina, Europa de Est și Grecia, și Ortodoxia Orientală din Orientul Mijlociu și Africa. Fondată de preoți și clerici care au fugit de Revoluția Rusă din 1917, ROCOR este considerată de mulți drept cea mai conservatoare jurisdicție ortodoxă din SUA. Cu toate acestea, această mică comunitate religioasă este una vocală, iar ceea ce se întâmplă în cadrul ei reflectă schimbări politice mai ample, în special în urma pivotului dramatic al președintelui Donald Trump către Moscova.
Creșterea reală a numărului de convertiți este greu de cuantificat, dar datele Centrului de Cercetare Pew sugerează că creștinii ortodocși sunt în proporție de 64% bărbați, față de 46% în 2007.
Spațiul digital este esențial în acest val de noi convertiți. Părintele Moses are mulți adepți online – atunci când postează pe Instagram o fotografie cu un test de sarcină pozitiv, primește 6.000 de aprecieri pentru că anunță sosirea celui de-al șaselea copil al său. Dar există zeci de alte podcasturi și videoclipuri prezentate de clerul ortodox și o armată de adepți – în principal bărbați.
Articolul Tinerii americani se alătură bisericilor rusești care promit „niveluri absurde de masculinitate” apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Într-un videoclip pe YouTube, un preot susține o formă de masculinitate virilă, neapologetică. Mai mulți tineri americani se alătură bisericilor rusești care promit „niveluri absurde de masculinitate”, scrie BBC. ROCOR, o rețea globală cu sediul la New York, s-a extins recent în unele părți ale SUA.
Articolul Tinerii americani se alătură bisericilor rusești care promit „niveluri absurde de masculinitate” apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax