
stirile imobiliare
În cadrul rugăciunilor premergătoare a celei de-a 90-a aniversări a lui Dalai Lama, liderul tibetan a precizat că imperiul său va continua și că acesta se va reîncarna, punând speculațiilor din acest an, cu privire la faptul că el ar putea fi ultimul care va deține titlul, potrivit Euronews.
Declarația liderului este importantă pentru, atât din perspectivă politică, cât și spirituală. Pentru tibetanii care încearcă să facă față influenței Beijingului asupra regiunii Tibet, Dalai Lama reprezintă centrul identității lor.
Potrivit Associated Press, tibetanii fac eforturi pentru a-și menține propria identitate, atât în regiune, cât și cei aflați în exil. Practicanții Budismului Tibetan îl venerează, considerând că liderul Tibetan este întruchiparea umană a lui Chenrezig, zeului compasiunii.
Totuși, alegerea unui nou lider al Tibetului va irita liderii chinezi, care susțin că sunt singurii care au autoritate pentru aprobarea unui nou lider religios. Aceștia insistă că viitoarea figură reîncarnată va trebui să provină din partea chineză a Tibetului, conferindu-le autorităților comuniste influență asupra alegerii viitorului lider.
Totuși, mai mulți observatori consideră că Beijingul va desemna un lider ca înlocuitor al lui Dalai Lama, iar celălat va fi desemnat de bătrânii călugări loiali liderului actual.
China nu are aturitate în alegerea viitorului lider
Dalai Lama a precizat miercuri: „Nimeni nu va avea autoritate să intervină în această chestiune” și că alegerea unui nou lider se va face „conform tradițiilor din trecut”.
Întrebat miercuri despre anunțul lui Dalai Lama, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din China, prin intermediul unei conferințe de presă, că „reîncarnarea lui Dalai Lama trebui să fie în acord cu principiile unei căutări domestice în China”, iar propunerea trebuie să fie „aprobată de guvernul central”.
Purtătorul de cuvânt a precizat și că alegerea unui nou lider al Tibetului trebuie să: „urmeze ritualurile religioase și decorurile istorice, dar și să fie realizată în acord cu legile naționale și reglementările” din China.
Implicarea Chinei în alegerea noului lider din Tibet, o „încălcare directă” a libertății religioase din regiune
Directorul din China a organizației Amnesty International, Sarah Brooks, a criticat miercuri, într-o declarație publică, eforturile Chinei de a se implica în alegerea unui nou lider tibetan.
„Budiștii din Tibet, ca orice comunități de credincioși, trebuie să aibă posibilitatea de a-și alege propriul lider spiritual fără constrângerea sau implicarea venită din partea autorităților”, a precizat Brooks, adăugând că implicarea autorităților în acest proces este un „atac direct” asupra libertății religioase a practicanților Budismului din regiune.
Dalai Lama i-a îndemnat pe credincioșii săi, în mai multe rânduri, să respingă orice propunere de lider aleasă de Beijing.
Guvernul tibetan din exil critică implicarea Chinei în alegerea unui nou lider
Liderul guvernului Tibetan din exil a avertizat China că nu trebuie să se amestece în procesul alegerii unui nou succesor al lui Dalai Lama.
Oficialul a precizat că Tibet a precizat că guvernul din exil condamnă „folosirea subiectului reîncarnării lui Dalai Lama pentru beneficii politice”, dar și că „nu va accepta niciodată” acest lucru.
Oficialul a mai precizat că alegerea unui nou lider este „o tradiție tibetană unică”, care trebuie să continuie exclusiv pentru „beneficiul ființelor conștiente în general, iar în particular pentru budiștii tibetani”.
Căutările pentru pentru viitoarea reîncarnare a lui Dalai Lama vor începe numai odată cu moartea actualului lider.
În trecut, succesorul a fost identificat de discipoli monahali vârstnici. Alegerea unui nou lider al Tibetului este una bazată pe semne și viziuni sprirituale și poate dura chiar ani. Un nou Dalai Lama va fi identificat încă de când este bebeluș și va fi pregătit pentru acest rol.
Articolul Dalai Lama respinge implicarea autorităților Chineze în alegerea unui nou succesor. Cum va fi desemnat noul lider? apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Dalai Lama a refuzat vehement implicarea Beijingului în alegerea unui nou posibil succesor al său. Liderul din Tibet a precizat că „nimeni nu are o asemenea autoritate pentru a interveni”.
Articolul Dalai Lama respinge implicarea autorităților Chineze în alegerea unui nou succesor. Cum va fi desemnat noul lider? apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax