
stirile imobiliare
În tot mai multe colțuri ale Rusiei, cetățenii se trezesc fără semnal de internet mobil, cu plăți electronice blocate, aplicații de taxi care nu mai pornesc și farmacii care nu mai pot elibera rețete. Sub pretextul combaterii atacurilor cu drone ucrainene, autoritățile ruse instituie întreruperi masive și prelungite ale rețelelor mobile, potrivit AP News.
Potrivit grupului de monitorizare Na Svyazi (Conectat), până la jumătatea lunii iulie, 73 din cele peste 80 de regiuni rusești au fost afectate de întreruperi masive ale internetului mobil, iar 41 dintre acestea s-au confruntat și cu probleme în rețelele de bandă largă. În unele orașe mari, cum ar fi Nijni Novgorod, Omsk sau Voronej, unde mulți locuitori lucrează de acasă, serviciul funcționează într-o zonă, dar dispare complet la câteva străzi distanță.
Guvernul spune că așa își protejează cetățenii
„Avem internet până la ora 12, iar apoi deloc. Nu te enerva, obișnuiește-te”, a ironizat situația rapperul rus Pavel Osipyan într-un clip viral filmat în Rostov-pe-Don, oraș de graniță frecvent vizat de drone. Videoclipul său a adunat peste o jumătate de milion de vizualizări pe Instagram, reflectând o realitate pe care milioane de ruși o trăiesc zilnic.
Guvernatorul regiunii Nijni Novgorod, Gleb Nikitin, a precizat că întreruperea internetului este o măsură de securitate: „Va rămâne în vigoare atât timp cât amenințarea persistă.” Iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, consideră că este o acțiune de protecție: „Tot ce ține de siguranța cetățenilor este justificat și reprezintă o prioritate.”
Rușii de rând se întorc în epoca analogică
Dar pentru rușii de rând, siguranța vine cu un preț dureros. În zonele rurale, unde internetul mobil este singura cale de acces online, oamenii se întorc practic în epoca analogică. Farmaciile nu pot elibera rețete, iar în satele de lângă frontiera ucraineană, locuitorii sunt nevoiți să bată într-o țeavă metalică pentru a-și avertiza vecinii în caz de atac pentru că lipsa conexiunii la rețea înseamnă și lipsa unui sistem de alarmă funcțional.
Internetul mobil „dispare în cele mai imprevizibile momente. Iar wi-fi-ul de acasă încetinește aproape complet în fiecare seară, în jurul orei 23”, spun locuitori din Samara citați de AP News. La Omsk, un om de afaceri a relatat că a rămas timp de o săptămână fără internet mobil în birou, iar un alt rezident din Voronej s-a simțit „ca într-o peșteră”, neputând accesa nici măcar rețeaua wireless de acasă.
Controlul digital absolut, scopul real al Kremlinului
În timp ce autoritățile spun că aceste măsuri opresc dronele, experții susțin că este vorba despre o extindere a controlului asupra internetului: „Este parte dintr-o campanie mai veche a Kremlinului de a stabili controlul total asupra internetului, ceva ce nu reușiseră acum 20 de ani la nivelul Chinei”, a explicat analista Kateryna Stepanenko de la Institutul pentru Studiul Războiului, din Washington.
Din anul 2022, Rusia a blocat frecvent accesul la rețele sociale majore, precum Twitter, Facebook sau Instagram, la aplicații criptate – Signal și a încetinit accesul la YouTube. VPN-urile sunt blocate constant, iar autoritățile plănuiesc lansarea unei aplicații naționale de mesagerie, care poate fi integral monitorizată.
„Este foarte îngrijorător că rușii s-au obișnuit să trăiască cu aceste restricții. Nu ar trebui să acceptăm această realitate ca fiind modernă”, apreciază Anastasiya Zhyrmont, expert al organizației Access Now din Berlin.
Articolul Rusia offline: Războiul lui Putin îi întoarce pe ruși în epoca analogică apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
În numele securității, Rusia taie accesul la internet în zeci de regiuni, trimițându-i pe cetățeni înapoi în epoca pre-digitală. În peste 70 de regiuni, internetul mobil este întrerupt deliberat și frecvent.
Articolul Rusia offline: Războiul lui Putin îi întoarce pe ruși în epoca analogică apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax