
stirile imobiliare
Secțiile de votare din România se deschid la ora 7:00 și vor rămâne deschise până la ora 21:00. Pentru alegătorii care se află în incinta secției sau la coadă la ora închiderii, votarea poate fi prelungită până la ora 23:59.
La nivel național, sunt organizate 18.979 de secții de votare.
În diaspora, votarea se desfășoară pe parcursul a trei zile: 16, 17 și 18 mai. Până în prezent, peste 700.000 de români din străinătate și-au exprimat votul, în cele 965 de secții organizate în afara țării.
Ce atribuţii are Preşedintele României?
Preşedintele este ales prin vot direct pentru un mandat de cinci ani din momentul în care îşi depune jurământul.
Printre altele, rolurile preşedintelui ţării sunt diverse şi asigură un echilibru la nivelul statului. Conform Constituţiei, preşedintele este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii naţionale a ţării.
Fiind persoana care deţine cea mai importantă funcţie în stat, preşedintele României îndeplineşte mai multe atribuţii, prevăzute de Constituţie. Şeful statului are atribuţii atât în politica internă şi externă a ţării, cât şi în domeniul apărării şi securităţii naţionale.
CITEȘTE ATRIBUȚIILE PREȘEDINTELUI AICI
Cu ce documente poți vota
Alegătorii pot vota cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, respectiv:
cartea de identitate;
cartea electronică de identitate;
cartea de identitate provizorie;
buletinul de identitate;
paşaportul diplomatic;
paşaportul diplomatic electronic;
paşaportul de serviciu;
paşaportul de serviciu electronic;
carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare)
Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
CITEȘTE ȘI: Cum arată buletinul de vot din turul 2, 18 mai
Cine sunt candidații
În primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025, desfășurat pe 4 mai, George Simion, candidatul partidului AUR, a obținut 40,96% din voturi (3.862.761 de voturi), iar Nicușor Dan, candidat independent, a primit 20,99% (1.979.767 de voturi).
George Simion, în vârstă de 38 de ani, este liderul partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), cunoscut pentru pozițiile sale naționaliste. El se opune sprijinului militar pentru Ucraina și critică conducerea Uniunii Europene. Simion a declarat că se aliniază cu mișcarea „Make America Great Again” a președintelui american Donald Trump.
Nicușor Dan, în vârstă de 55 de ani, este un matematician, care ocupă funcția de primar general al Bucureștiului. El candidează ca independent, susținând continuarea sprijinului pentru Ucraina și o aliniere fermă cu Uniunea Europeană și NATO. Platforma sa electorală se concentrează pe combaterea corupției și pe consolidarea statului de drept.
Sondajele dinaintea turului al doilea al alegerilor prezidențiale din 2025 indică o competiție foarte strânsă între George Simion și Nicușor Dan.
Articolul Alegeri prezidențiale 2025, turul doi: George Simion vs Nicușor Dan. Românii își aleg azi președintele apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Românii sunt chemați astăzi la urne pentru a-și alege președintele în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Confruntarea finală are loc între George Simion, candidatul partidului AUR, și Nicușor Dan, candidat independent.
Articolul Alegeri prezidențiale 2025, turul doi: George Simion vs Nicușor Dan. Românii își aleg azi președintele apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax