
stirile imobiliare
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat miercuri o analiză care compară salariile judecătorilor din România cu cele din alte țări membre ale Uniunii Europene.
Potrivit acestei evaluări, România ocupă locul 20 din 27 când vine vorba de venitul brut lunar al unui judecător aflat la început de carieră. Dacă se ia în calcul venitul net, adică suma rămasă după aplicarea taxelor și adăugarea tuturor sporurilor, România urcă pe locul 22.
„Observând dezbaterea publică referitoare la veniturile judecătorilor, Consiliul Superior al Magistraturii informează societatea prezentând date obiective din studiul CEPEJ emis în iulie 2025 privind funcţionarea sistemelor judiciare din statele membre ale Uniunii Europene, care cuprinde o analiză comparativă cu privire la salarizarea judecătorilor la nivelul Uniunii Europene, sintetizând date din aproximativ 27 de ţări pentru venitul brut şi pentru venitul net”, arată CSM, într-un comunicat publicat pe pagina oficială.
Irlanda, Danemarca și Malta sunt țările cu cele mai mari venituri brute pentru magistrații aflați la început de drum. România se află la același nivel cu Lituania, în timp ce diferențele față de primele poziții sunt foarte mari.
În ceea ce privește venitul net, România rămâne aproape de coada clasamentului, cu doar cinci state plasate mai jos. Țări precum Grecia, Slovenia și Croația se află imediat sub România, dar diferențele nu sunt mari. La polul opus, Polonia, Lituania și Bulgaria oferă salarii nete cu 20-30% mai mari decât România.
Din cele 5.345 de posturi existente în sistemul național, 2.463 sunt destinate judecătoriilor, adică aproximativ 46%. Judecătorii cu grad de tribunal primesc salarii cu 11% mai mari decât cei de la judecătorii, iar cei de la curțile de apel au venituri superioare cu încă 13%.
„Se observă în mod facil din statistica prezentată în studiul CEPEJ din 2025 că, în ceea ce priveşte venitul net al judecătorilor în România, cu includerea tuturor sporurilor, acesta se situează spre finalul statisticii, România fiind precedată de alte 21 de ţări în care veniturile nete sunt considerabil mai mari”, mai adaugă CSM.
După apariția unor critici în spațiul public, președinții Curților de Apel au răspuns și au explicat că salariile judecătorilor nu sunt „nesimțite”, ci apropiate de cele ale altor bugetari. Ei au spus că un judecător are de lucru de până la zece ori mai mult decât în alte țări europene, iar încrederea în justiție este asemănătoare cu cea din Spania și Italia.
Despre pensionare, aceștia au declarat că vârsta medie de retragere nu este 48 de ani, ci 54, la fel ca în alte domenii cu condiții speciale de muncă.
Articolul Analiză CSM. Salariile judecătorilor din România, printre cele mai mici din Uniunea Europeană apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Salariile judecătorilor din România sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, atât la început de carieră, cât și după includerea sporurilor, potrivit unei analize publicate de Consiliul Superior al Magistraturii.
Articolul Analiză CSM. Salariile judecătorilor din România, printre cele mai mici din Uniunea Europeană apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax