
stirile imobiliare
Ce este crioterapia la nivelul pielii?
Potrivit Clinicii Universitare din Navarra (CUN), crioterapia este o procedură medicală care constă în aplicarea de frig extrem pentru a distruge țesuturi cutanate nedorite, potrivit EFE.
Este utilizată frecvent pentru a elimina negi, a trata leziuni precanceroase sau, mai rar, pentru tratarea anumitor tipuri de cancer de piele.
În ce constă procedura?
CUN precizează că aplicarea se face de obicei în cabinetul medicului. Se poate folosi un bețișor cu vată impregnat cu azot lichid sau o sondă prin care circulă același agent. Procedura durează, de regulă, mai puțin de un minut.
Deși este scurtă, poate provoca disconfort. În unele cazuri, se aplică anestezie locală pentru a reduce durerea.
Pentru ce se utilizează crioterapia?
Eliminarea negilor comuni.
Tratamentul leziunilor precanceroase, precum cheratoza actinică (solară).
În anumite cazuri, pentru unele forme de cancer de piele. Totuși, este important de menționat că țesutul tratat nu poate fi analizat microscopic. Dacă este necesară o examinare histopatologică, se face mai întâi o biopsie.
Riscuri și efecte secundare
Ca orice tratament, crioterapia poate avea unele efecte adverse, potrivit CUN:
Apariția de bășici sau ulcerații însoțite de durere și posibilă infecție.
Modificări ale pigmentării pielii tratate.
Formarea de cicatrici dacă înghețul pătrunde prea adânc sau este prelungit prea mult.
La ce să te aștepți după tratament?
Este normal ca zona tratată să se înroșească și să apară o bășică la câteva ore după procedură. Poate avea o nuanță deschisă, roșiatică sau violacee. Durerea este de obicei ușoară și poate dura până la trei zile, conform CUN.
Nu este necesară o îngrijire specială în timpul recuperării. Este suficient să speli ușor zona o dată sau de două ori pe zi și să o menții curată. Se recomandă acoperirea doar dacă zona este frecată de haine sau expusă la traumatisme.
În majoritatea cazurilor, se formează o crustă care cade singură în una până la trei săptămâni, în funcție de zona tratată. Unele leziuni, cum ar fi negii, pot necesita mai multe ședințe.
Când trebuie consultat medicul?
Clinica Universitară din Navarra recomandă să mergi la medic dacă:
Apar semne de infecție, cum ar fi roșeață, inflamație sau secreții.
Leziunea persistă după vindecare sau nu se ameliorează cu tratamentul.
Articolul Ce este crioterapia și ce riscuri implică aplicarea frigului în scopuri terapeutice apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Crioterapia este aplicarea frigului în scopuri terapeutice. Poate acționa ca un analgezic, anestezic și antiinflamator. Este utilă în cazuri de entorse, inflamații și contuzii. În continuare, vom analiza ce este crioterapia, în ce constă și la ce se folosește.
Articolul Ce este crioterapia și ce riscuri implică aplicarea frigului în scopuri terapeutice apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax