
stirile imobiliare
Așadar, ce te face cu adevărat mai atrăgător? Și ce mituri ar trebui să ignorăm? Iată ce sugerează știința – și, avertisment, nu are prea mult de-a face cu aspectul fizic, ci mai degrabă cu felul în care te porți, potrivit Sciencefocus.
1. Atracția este, de fapt, relativă
Știința atracției este un subiect complicat. A devenit popular ca anumiți „bărbați cu podcasturi” să folosească – sau să abuzeze – de „fapte științifice” despre ceea ce ar considera oamenii atrăgător, adesea însoțite de opinii învechite despre rolurile de gen.
Totuși, dincolo de zgomot, există o ramură serioasă a psihologiei care studiază atracția – un domeniu în care psihologii analizează trăsăturile pe care le considerăm atrăgătoare la partenerii romantici și sexuali.
Dr. Ed Morrison, lector universitar în psihologie la University of Portsmouth, explică faptul că multe trăsături considerate atrăgătoare pot reflecta biologia de bază a unei persoane. „Asta spune teoria evoluționistă. Când alegi un partener, îi evaluezi biologia de bază: hormonii, sănătatea, genele.”
Însă lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Dr. Veronica Lamarche, lector în psihologie la University of Essex, spune că astăzi e dificil să separăm complet biologia de cultură.
„Atracția este într-o anumită măsură o experiență subiectivă”, spune ea. „Anumite trăsături fizice considerate atrăgătoare pot reflecta pur și simplu avantaje sociale sau semnale dezirabile în funcție de momentul istoric.”
De-a lungul culturilor și al istoriei, frumusețea a avut multe forme – de la legarea picioarelor în China și înnegrirea dinților în Japonia, până la alungirea craniului în civilizația mayașă sau accentuarea sprâncenelor unite în Tadjikistan. Deși pot părea bizare pentru privitorii din afară, toate acestea reflectă idealuri culturale specifice de frumusețe și identitate.
Așadar, frumusețea nu este universală, obiectivă sau constantă. Este modelată de cultură – și ceea ce unii găsesc atrăgător, altora le poate părea ciudat.
Totuși, o multitudine de studii – realizate în principal pe persoane albe, heterosexuale din Europa și America de Nord – au încercat să identifice trăsături general atrăgătoare. Iar unele rezultate ar putea fi surprinzătoare.
2. Ești mai atrăgător pe un montagne russe
Există multe sfaturi despre cum să ai parte de o întâlnire perfectă, dar Lamarche spune că adăugarea unui strop de pericol sau frică sănătoasă ar putea ajuta la aprinderea sentimentelor.
„Studiul clasic a fost făcut pe un pod instabil”, spune Lamarche, referindu-se la o cercetare din 1974. „Pe pod, oamenii evaluau pe altcineva ca fiind mai atrăgător pentru că atribuiau greșit anxietatea indusă de pod atracției față de acea persoană.”
Această idee este cunoscută drept „teoria atribuirii greșite a excitației”, conform căreia oamenii pot confunda emoția fizică cu atracția romantică. De aceea, Lamarche recomandă o întâlnire la un parc de distracții sau la un film de groază (dar poate nu ambele deodată).
3. Atracția nu are legătură cu banii
Unii reprezentanți ai „manosferei” susțin că femeile se implică în relații doar pentru bani. Lamarche explică însă că multe studii care susțin această idee sunt vechi și reflectă realități patriarhale.
„Să alegi pe cineva care să te poată întreține financiar avea o altă semnificație acum 50-60 de ani”, spune ea. „În acel context, nu era o chestiune superficială, mai ales când era în joc siguranța ta fizică și bunăstarea.”
În prezent, nu există dovezi clare că averea este în sine atrăgătoare. Mai bine îți investești eforturile în altceva.
4. Legumele te pot face să strălucești
Poate părea ciudat, dar legumele portocalii pot îmbunătăți aspectul pielii. Carotenoidele – antioxidanți care se găsesc în legumele și fructele portocalii, galbene și roșii – pot da pielii o nuanță aurie sănătoasă.
Cercetătorii de la University of St Andrews au descoperit că o dietă bogată în astfel de alimente face pielea să strălucească mai frumos.
„Unul dintre lucrurile pe care le judecăm atunci când privim pielea cuiva este sănătatea lor de bază”, spune Morrison. În unele studii, fotografiile participanților au fost modificate subtil pentru a schimba nuanța pielii, iar oamenii au fost rugați să evalueze cât de atrăgători sunt.
„Indiferent de culoarea naturală a pielii, o tentă ușor mai galbenă – semn al unei diete bune – îi face constant mai atrăgători”, spune el.
5. Aspectul fizic contează mult mai puțin decât crezi (mai ales dacă ești bărbat)
Contrar a ceea ce spun unii pasionați de sală, aspectul fizic nu este totul – mai ales în cazul bărbaților heterosexuali, potrivit lui Morrison.
„Modelul general este că trăsăturile fizice contează mai mult pentru bărbați decât pentru femei”, spune el. „Nu e o diferență uriașă, dar e una constantă, observată în diverse culturi.”
Femeile, în schimb, pun accent mai mare pe trăsăturile de personalitate decât pe aspectul fizic.
Lamarche adaugă că, în general, „oamenii nu prioritizează doar cât de atrăgător e cineva”, ci aleg parteneri care le corespund.
„Partenerii tind să fie echivalenți în atractivitate”, spune ea. „Dacă pui persoane independente să evalueze un cuplu, probabil vor da scoruri similare ambilor parteneri, ceea ce sugerează că oamenii aleg parteneri similari, nu neapărat ‘peste nivelul lor’.”
Articolul Ce te face să pari mai atrăgător? Știința are câteva răspunsuri surprinzătoare apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Pentru cei care simt că sunt blocați în „perioada rățuștii celei urâte”, există o mulțime de trucuri, tendințe și produse care le pot fi recomandate – de la lipirea ridurilor cu bandă adezivă până la apa de gură cu turmeric. Din păcate, aceste „trucuri de frumusețe” sunt adesea lipsite de dovezi științifice solide.
Articolul Ce te face să pari mai atrăgător? Știința are câteva răspunsuri surprinzătoare apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax