
stirile imobiliare
Desfășurare de forțe la Haga, unde Curtea Penală Internațională s-a confruntat cu un nou atac cibernetic sofisticat, în timp ce gestionează anchete sensibile care atrag atenția opiniei publice și reacții dure la nivelul întregii lumi. Tribunalul internațional a confirmat luni că incidentul a avut loc săptămâna trecută și că a fost „conținut”, adică s-a intervenit rapid pentru ca atacul să fie oprit înainte să provoace daune majore, potrivit AP News.
Oficialii nu au oferit detalii despre amploarea pagubelor sau despre posibilele motive din spatele atacului, ceea ce nu exclude posibilitatea ca unele informații să fi fost accesate.
Al doilea atac cibernetic asupra Curții în mai puțin de doi ani
„Se efectuează o analiză a impactului la nivelul întregii Curți, iar măsuri sunt deja luate pentru a atenua efectele incidentului”, au comunicat reprezentații instituției, iar purtătorul de cuvânt al instanței, Fadi El Abdallah, a declarat pentru Associated Press că „toate măsurile necesare au fost luate pentru a asigura continuitatea activității”.
Este al doilea atac de acest tip asupra Curții în mai puțin de doi ani, iar urmele celui din 2023 sunt încă vizibile deoarece conexiunea Wi-Fi nu a fost complet restaurată în sediul modern din Haga nici până în prezent.
Tribunalul permanent, cu sediul în Olanda, a fost înființat prin Statutul de la Roma în 2002 pentru a ancheta și judeca persoane acuzate de crime de genocid, crime împotriva umanității, crime de război și crima de agresiune. Însă nu toate statele lumii recunosc jurisdicția sa, iar printre acestea se numără SUA, Rusia și China.
Tribunalul de la Haga investighează liderii Rusiei și ai Israelului
Curtea are în prezent mai multe anchete active în desfășurare la nivel global, inclusiv în Ucraina și Gaza, ceea ce o face o țintă sensibilă. În 2022, serviciile secrete olandeze au dejucat o tentativă de infiltrare a unui spion rus care folosea o identitate braziliană falsă pentru a lucra ca intern la Haga. Instituția investighează crimele de război comise în Ucraina și a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, acuzat de răpirea copiilor ucraineni.
În același timp, mandatul de arestare emis recent pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu și al fostului ministru al apărării Yoav Gallant, pentru acțiunile represive ale Israelului în Fâșia Gaza, a provocat reacții dure pe scena internațională.
SUA a impus sancțiuni judecătorilor Curții
După emiterea mandatelor de arestare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu și a fostului ministru al apărării Yoav Gallant, în februarie 2025, Donald Trump a impus sancțiuni procurorului-șef al Curții de la Haga, Karim Khan. Măsura a fost justificată de administrația Trump ca o reacție la „acțiuni ilegitime și nefondate” ale Curții împotriva Israelului, considerat un aliat apropiat al SUA. În iunie, sancțiunile au fost extinse și asupra a patru judecători ai Tribunalului, implicați în ancheta privind posibile crime de război în Gaza și Cisiordania. Acestor oficiali le-au fost înghețate activele din SUA și li s-a interzis accesul pe teritoriul american. Măsurile au fost aspru criticate de organizații pentru drepturile omului, care le-au catalogat drept o tentativă de intimidare a justiției internaționale și un atac la adresa independenței Curții Penale Interbnaționale.
Incidentul cibernetic a avut loc în aceeași săptămână în care Haga a găzduit summit-ul celor 32 de lideri NATO, sub măsuri stricte de securitate, inclusiv împotriva amenințărilor digitale.
Articolul Curtea de la Haga a fost din nou ținta unui atac cibernetic apare prima dată în Mediafax.
Mediafax
Curtea Penală Internațională s-a confruntat cu un nou atac cibernetic sofisticat, în timp ce desfășoară anchete sensibile privind crimele de război din Ucraina și Gaza.
Articolul Curtea de la Haga a fost din nou ținta unui atac cibernetic apare prima dată în Mediafax.Read MoreMediafax